Whisky Show lesz a hétvégén
2016. október 26. írta: Csilla Erdelyi

Whisky Show lesz a hétvégén

 Itt az alkalom, hogy párszáz forintért több tízezres, különleges whiskyket is megkóstolhassunk

A whisky egy nagyon különleges párlat. A világ számos területén gyártják már, a 19. században megjelent négy alap-whiskyt továbbfejlesztve: a gabonából készült skót és ír változatokat, a lágyabb és rozsból készített kanadai, valamint a kukoricából vagy rozsból készített amerikai fajtákat. Az alapgabonán kívül még rengeteg dolog befolyásolja a whisky ízét: az érleléshez használt hordók, a tengeri sós levegő vagy éppen a tőzegfüst, amellyel a gabonát szárítják. Ugye így már kedvet kaptatok, hogy legalább néhánnyal megismerkedjetek?

12238160_947411685333607_8074952866165490445_o.jpgÍgy nézett ki tavaly a Whisky Show - a helyszín nem változott

Nyugaton nagy hagyományai vannak az efféle rendezvényeknek, amely nálunk idén immáron 6. alkalommal kerül megrendezésre, egyre nagyobb érdeklődés mellett. A típusa ismerős lehet, hiszen hazánkban is rendkívül népszerűek a borfesztiválok például, ahol a kisebb és különleges pincészetek is bemutathatják portékájukat. Nincs ez másképp a Whisky Show-nál sem, amely most 2 napos lesz, és a budapesti Corinthia Hotel ad neki otthont.

14680935_1221101534631286_3522750701603656003_o.jpgEzekben a speciális kristálypoharakban kapjuk a párlatokat

A rendezvény szépsége feltétlenül kiemelendő, mivel gyönyörű, speciális whisky-kóstoló kristálypoharat kapunk a kezünkbe a kóstolójegyeink mellé, mindezt egy csodás helyszínen. A pénteki (drágább) belépő kóstolójegyei bármilyen italra beválthatók, míg a szombati (kedvezőbb árú) jegy kóstoló-vouchereinél egy-egy izgalmas párlatnál lehet, hogy 2-3 jegyet is be kell áldoznunk. De abban biztosak lehetünk, hogy így is megéri odalátogatni, hiszen gondoljunk csak bele, hogy egyébként hol lenne lehetőségünk 1000 forintért több tízezer forintos italokat kóstolni.

12772025_1011874312220677_9131382057621190756_o.jpgKottra Dezső (Dedi) a Grant's és Glenfiddich whiskyk hazai szaktekintélye, őt órákig tudnánk hallgatni... nem mellesleg éppen ő tanítja most nekem a mixerkedést is!

Az sem elhanyagolandó, hogy a Whisky Show alapkoncepciójában benne van, hogy lehetőleg a lepárlók szakemberei állnak a pult mögött, tehát bátran belemélyedhetünk velük a szakmai kérdésekbe is.

img_0184.JPGKovács Dávid hobbija évek óta a whisky - ez érződik is elköteleződésén, fáradhatatlanul okítja az érdeklődőket a whisky nyújtotta különleges élvezetekre

Kovács Dávidot (aki már beavatott bennünket a hordós érlelés rejtelmeibe, itt olvashattok róla), az egyik főszervezőt és a Magyarországi Whisky Egyesület elnökét arról kérdeztük, hogy vajon minek köszönhető az, hogy a whisky show már kétnapos rendezvény, míg pl. a pálinkafesztivál idén már nem is került megrendezésre.

10371276_1011896712218437_2266656506416459819_o.jpgItt mindenki jól érzi magát  - hiszen csodás párlatokkal találkozhatunk csodás társaságban... A whisky a nagy barátságok itala.

- A rendezvényt úgy hirdetitek, hogy a világ közel 4000 whiskyjéből 300 különlegességet lehet megkóstolni. Milyen ez a merítés? Van esetleg eltolódás egy bizonyos fajta felé, vagy nagyjából reprezentálja a whiskyk világtérképét?

- - Nagyjából reprezentálja a whisky világtérképet, de a hangsúly a skót, ír, amerikai és távol-keleti whiskyken van. Érdekességként ott lesz a kiállításon a jelenleg itthon kapható két magyar whisk(e)y is. Korábbi rendezvényeken próbálkoztunk osztrák, német, holland, francia whiskyk bemutatásával, de azok nem arattak olyan zajos sikert, hogy érdemes legyen elvenni a területet a skótoktól, írektől, amerikaiaktól. Mégiscsak ezek az országok adják a whisky világtermelés 95%-át. Tapasztalatunk szerint, a hazai whisky-kedvelők is ezeket keresik, plusz a japán whiskyket, mert azok úgymond „divatosak”.

- Melyik jelenlévő lepárlóra vagy tételre vagytok a legbüszkébbek? Mik az igazi különlegességei az eseménynek?

- - A magyar whisk(e)ykre, mert nagyon örülünk, hogy vannak hazai úttörői a whiskykészítésnek, valamint arra, hogy vannak gyártók és importőrök, akik már erre a rendezvényre időzítik egyes új whisky változataik hazai bemutatását. Azt is jó jelnek tartjuk, hogy jelenlétükkel is nagyra értékelik a hazai gasztronómia és italkultúra minőség irányba zajló változását az olyan kis „kézműves” lepárlók mint az amerikai Koval, az ír Teeling, vagy akár a világ túlsó feléről érkező kisszériás, érlelt rumokat készítő kisüzemek.

- Mindig vannak „vendégpárlatok” is a whisky show-n, idén a giné lesz a főszerep. Itt miket lehet majd kóstolni? És érdemes egyáltalán a whiskyvel keverni?

- - Gint whiskyvel keverni nem érdemes. Én fejből nem is tudok olyan koktélt mondani, amiben ez a két ital keveredne. Ez a vendégpárlat dolog egy próbálkozás, az előző rendezvényeinken nem volt ilyen szekció. Két oka is van, hogy idén próbálkozunk ezzel: egyrészt a külföldön zajló whisky fesztiválok is nyitnak más érlelt, és sok esetben nem érlelt, de technológiailag komplex előállítású párlatok fel, mint pl. a gin és vagy a tequila; másrészt az angolszász országokból indulva, de már a németeket, olaszokat is elérve megfigyelhető egy ún. „kézműves” gin trend, aminek jelei már itthon is mutatkoztak. Mivel a rendezvény első napja, szakmai nap, úgy gondoltuk, hasznos, ha ezt a trendet bemutatjuk a szakmai érdeklődőknek.

12794798_1011905608884214_3991977824133570863_o.jpgÍgy néz ki egy iskolai óra a Whisky Show-n... de itt közben ihatunk is!

A Whisky Show-n úgynevezett Master Class-okat is látogathatunk – külön jegyet kell erre váltani, amelyeken egy-egy márkát vagy tételt mutat be a lepárló. Itt meg is kóstolhatjuk az „iskolapadban” ülve ezeket a különlegességeket.

Reméljük, hogy kedvet kaptatok erre a csodás kalandozásra a whisky-k világában (itt már olvashattátok a blogon is Bogi skóciai kalandozásait). Ha még sohasem kóstoltatok 12 évesnél idősebb whiskyt (mert azért valahol ott kezdődik a nagy varázslat), akkor feltétlenül javasoljuk ezt a programot. Váltsatok jegyet október 28-29-re, részletek itt: www.whisky-show.hu.

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr2911837127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása