Karácsonyi szokások a világban
2016. december 08. írta: Csilla Erdelyi

Karácsonyi szokások a világban

Mikor és mit esznek, isznak az egyes országokban a téli ünnepek ideje alatt

Így vagy úgy, a decembert, a tél és a sötétség kezdetét a világ szinte minden pontján megünneplik vallástól függetlenül is – általában csodás fényekkel, lélekmelengető fűszerekkel és ajándékokkal. Válogattunk néhány ország fontos szokásaiból – némelyikükkel itthon is találkozhatunk, és egy-egy speciális italt is ajánlunk Nektek az ünnepi időszakra. Az biztos, hogy pezsgővel mindenhol szívesen koccintanak az ünnepi alkalmakkor. Ti ünnepeltetek már külföldön? Ha igen, írjátok meg élményeiteket!

Lássuk a kedvenceinket:

Svédország

A svédek legfontosabb decemberi ünnepe a 13-i Luca-nap. A régi Julian naptár szerint ez volt a legrövidebb nap az évben, így ezt az északi országokban megszokott hagyományok szerint nagy ünnepséggel köszöntik (csakúgy, mint nyáron pl. a Szt. Iván éjt.) Luca jótetteit tovább folytatva gyerekekhez és öregekhez látogatnak el ezen a napon, és mézes süteményt (pepparkakor – pl. itthon az Ikeában is kapható) visznek ajándékba. Karácsony napját is ünneplik, amikoris általában egy ebédbüfét rendeznek be, isteni hideg halakkal. Italuk a glögg, vagyis édes forralt, fűszeres bor.

red_wine_glo_gg.jpg

Glögg - a svéd forralt bor

Görögország

Görögországban is hosszabb ideig, január 6-ig tart a karácsonyi szezon. A gyerekek új év napján kapnak ajándékot. Karácsonykor gránátalmát akasztanak az ajtajuk fölé, amely az új évre megszárad, ekkor megtörik. Díszítenek karácsonyfát, de nagyon régi hagyományok szerint a halászhajókat is fénybe öltöztetik karácsony idején. Január 6-án a bátrak a jéghideg vízben mártóznak meg, és igyekeznek a hagyományok szerint vízbe vetett keresztet megtalálni. Kóstoljátok meg karácsonykor az egyik legismertebb görög italt, a Metaxát, amely étkezés után selymesen melengeti a gyomrunkat, aszúborból, borpárlatból készül különleges keleti fűszerekkel.

pomegranate.jpg

Görög szokás szerint a gránátalma, amelyet a karácsonyi időszakban az ajtajuk felett szárítanak, szerencsét hoz

Hollandia és Belgium

Gondoltátok volna, hogy a Benelux államokban a Mikulás a gyerekek legnagyobb ünnepe? Ugyan 6-án van a napja, mégis 5-én este érkezik meg az ajándékokkal, mint ahogy helyenként nálunk is szokás. Krampusz-szerű segítőit Fekete Pétereknek hívják. Így a karácsony már kevésbé szól az ajándékokról, és sok családban nem állítanak fát sem. Azonban szeretnek ünnepelni együtt a családdal és barátokkal. Az adventi vásárokban ugyanúgy, mint itt, forralt bort isznak, vagy pedig genevert, ami a ginhez hasonlítható, borókabogyóval ízesített eredetvédett (!! azaz fontos, hogy mely földrajzi területen készítik) gabonapárlat.

bols21.jpgA genevert holland ginnek is nevezik, egy eredetvédett borókás párlat

USA

A népek olvasztótégelyére jellemzően rengeteg eredetű ünnepi szokást tartanak. Ami azért szerintem csak egy amerikai fejéből pattanhatott ki, az pl. az, hogy fonalra felfűzött pattogatott kukoricával díszítik a karácsonyfát (persze nyilvánvaló, hogy a pattogatott kukorica csakúgy, mint a ketchup, nem amerikai találmányok). Az egg nog azonban már az 1700-as évek óta készített ital, amely tej és tojástartalma miatt igencsak fényűzésnek számított akkoriban, így a gazdagok és az ünnepek italává vált. A készítéshez használt alkohol típusa is változott, sherry, rum vagy bourbon whisky akár. Az egg nog-ot tulajdonképpen tojáslikőrként ismerjük, de sok helyen szívesen főzik, hasonlóan, mint pl. mi idehaza a madártejet.

bbgvdkf.jpg

Az amerikaiak nem habcsókkal, hanem pattogatott kukoricával díszítik a karácsonyfát

Brazília

A brazil karácsonyi szokások portugál eredetűek az ország gyarmati múltja miatt. A legnépszerűbb eleme a betlehemi jelenet (Presépio) felállítása templomokban és az otthonaikban. Karácsony napján éjféli misére mennek, amelyet általában egy tűzijáték is követ. Mivel nyár van arrafelé, a tengerparton is szívesen időznek karácsonykor. De azt gondoltátok volna, hogy az angolszász és német területeken karácsonykor igen kedvelt tojáslikőr brazil eredetű? Avokádóból készítették, azonban Verpoorten, aki Antwerpenbe hozta a 19.sz. végén, a megfelelő hozzávalók hiányában tojássárgájával helyettesítette a trópusi zöldséget. Ezt az USÁ-ból származó egg nog történetét hallva elég nehéz elhinni...

verpoorten-01.jpg

Verpoorten szerint Brazíliából származik a tojáslikőr ötlete

Japán

A karácsony az USÁ-ból átvett, egyáltalán nem vallási ünneppé vált az elmúlt évtizedekben. Nagyjából a Valentin-naphoz hasonlít, amikoris a szerelmesek megajándékozzák egymást és egy romantikus vacsorát is elfogyasztanak. Azt tudtátok, hogy az epertorta emoji az tulajdonképpen a japán karácsonyi torta? Ami pedig még ennél is elképesztőbb, az az, hogy sokan a KFC-ből rendelik meg a „hagyományos amerikai karácsonyi” rántott csirkét. Akkor ezek szerint a karácsonyi italuk a Starbucks téli kollekciója...

kfc-japanese-christmas-girl-with-bucket-looking-chuffed.jpg

Japánban a karácsony egy amerikai találmánynak számít, így KFC és Starbucks fogásokkal ünneplik, leginkább szilveszteri buli vagy Valentin-napi hangulatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr7512032671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása