Koktél-styling avagy nem csak a tartalom, a tálalás is fontos!
2017. február 02. írta: Orosz Bogi

Koktél-styling avagy nem csak a tartalom, a tálalás is fontos!

A koktélok, long drinkek díszítése elengedhetetlen. Egy jól megkomponált ital vonzza a szemet, a szépen összeállított dekoráció elvarázsolhat minket és még könnyebben átadhatjuk magunkat egy ital élvezetének.

Dekoráció tekintetében, kivétel a klasszikus kotélok, igazából nincsenek szabályok, de a rövid italoknál érdemes a miniális díszítésre törekedni, míg a long drinkek lehetnek akár díszesebbek is.

Általában a dekoráció élénkítő és figyelemfelkeltő, de semmiképpen se legyen túlbúrjánzó, mert elveszünk benne és soha nem érjük el az italt a pohárban. A pohár, az italunk színe és összetevői meghatározzák a választott dekorációnkat. Lehetünk nyugodtan kreatívak, készíthetünk vidám vagy a party hangulatához kapcsolódó díszítést is, a lényeg, hogy tiszteletben kell tartani az italunkat, ügyelnünk kell a fogyasztási akalomra és arra, hogy a kiválasztott pohár erősítse az ital harmóniáját.

Nagyon egyszerű italokat is fel tud dobni egy jól elkészített dekoráció és a házibuliból könnyen menő „koktélparty-t” szervezhetünk egy kis odafigyeléssel.

Csillával összeszedtünk nektek néhány ötletet, amit akár egy farsangi buliban be is dobhattok. A retro papírnapernyős, pomponos, fáradt koktélcseresznyés ötleteket ne várjátok, azokat most félretettük és inkább más irányból közelítettük meg a díszítést.

GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK

Nem számít milyen, de mindig érett és tökéletes állapotban lévő gyümölcsöt, zöldséget használjatok, és persze ne felejtsétek el megmosni őket használat előtt.

A SZÍVÓSZÁL

Imádjuk a különféle színű szívószálakat. Egy jól kiválasztott szívószál teljesen feldob egy long drinket. A szívószál használatánál figyeljetek oda, hogy shot , Y és Margarita pohárba például soha nem teszünk szívószálat. A szívószál használatának van praktikus vetülete is, hiszen segíthet hogy a vendégek ne keverjék össze a poharaikat.

20170202_115631.jpg

CITRUS PEEL-EK

Egyszerű és nagyon szép dekoráció. Egy zöldség hámozó, vagy egy nagyon éles kés segítségével egy körülbelül 6 cm hosszú héjat vágjatok le bármilyen citrusról. A végét levégva egy gyors csavarás után mehet is a koktélba.

Az ügyesebbek hosszabb, 10-12cm vékony héjat is levághatnak, amit felcsavarnak akár egy szívószálra, majd néhány másodperc múlva le lehet húzni róla. A citrus így spirál formájú lesz és nagyon szépen fog mutatni egy egyszerű long drinkben.

 garnishes.png

POHARAK

A pohárhasználatról már írtunk részletesen. Ha a koktél stylingot vesszük figyelembe, egy jól kiválasztott pohár nagyon pozitívan hathat az ital megítélésére. Kezdjetek el nézelődni a szülők, nagyszülők bár- és konyhaszekrényeiben, mert biztosan találtok egy-két régi szép csészét, egy régi készletből megmaradt utolsó kristálypoharat.

JÉG

Jég nélkül ne kezdjetek el italokat készíteni. Nem győzzük hangsúlyozni a jég fontosságát. A koktélkészítésnél a jég vitathatatlanul az egyik legfontosabb összetevő. Létezik néhány kevert ital, melynek felszolgálásakor nem használunk jeget, elkészítésekor viszont igen.

FŰSZEREK

Egy szál friss menta vagy akár kis rozmaring az italunkban nemcsak látványos, hanem frissítő ízű is, de használhatunk boróka bogyót is, ami például gin tonikban nagyon finom.

Az ötletek mellett szeretnénk nektek néhány egyszerű, de nagyszerű long drinket mutatni, amit különféle díszítéssel még látváynosabban tudtok tálalni. Az arány általában 1 rész alapszesz és 3 rész szóda vagy üdítő (azaz soft drink), jégre töltve.

GIN&TONIC

Klasszikus módon citrommal díszítik, de a kiválasztott gintől függően használhatunk uborkát, vagy levendulát is dekorációként. Ime néhány Gin&Tonik páros:

Hendrick’s-ből készült Gin&Tonik uborkával a legjobb, a Botanist nagyon finom citrommal és kakukkfűvel. Beefeater grapefruit-tal, Bombay Sapphire-t narancs peel-lel ajánljuk.

20170202_1120272.jpg

img_0221_1.JPG

VODKA SZÓDA

Egy jolly joker long drink. Semleges íze miatt sokan szeretik. Leggyarkabban lime-mal dekorálják, de ha kicsit frissítőbb italt szeretnétek nyugodtan tegyetek bele néhány menta levelet is.

20170202_1121433.jpg

RUM COLA, INKÁBB CUBA LIBRE

Senkit ne tévesszen meg, igen ez a klasszikus long drink is simán megállja a helyét egy jó házibuliban és neki sem kell sok extra, hogy a standard, ezerszer látott és ivott italból egy kicsit stílusosabb long drinket varázsoljunk.

WHISKY GYÖMBÉR

Whisky-t sokan ha long drinkként isszák, kólával öntik fel. Mi inkább a gyömbért javasoljuk, amit díszíthettek lime-mal, rozmaring ággal vagy citrommal és néhány menta levéllel.

Szuper dekorációs eszközöket sok helyen tudtok venni. A mi kedvenceink a Karcsi papír, és a Butlers színes szívószálgyűjteményének sem tudok ellenállni. Persze az Ikeában mindig lehet találni egy kis „hasznos” dolgot, profi koktéldekorációkat pedig a Közraktár utcai Koktélboltban tudtok venni, de ajánljuk az ecseri piacot is érdekes poharak gyűjtéséhez.

Szerintetek mik a tökéletes koktél díszek? Szívesen várjuk a ti dekorációs ötleteiteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr3112176478

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Inni, vagy nem inni 2017.02.06. 09:48:14

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Olyan hírdömpinggel indult a hét, hogy a Heti sajtó teljessége a tét, egy dolog a gyűjtés, másik az olvasás, inni meg ki fog, ha a monitorba meredsz folyton folyvást? Hétszentség'17/5 2017. 01....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása