Nemrégiben meghívást kaptunk egy budapest speak-easy bár nyári koktélkollekciójának (mert ilyen szerencsére már nem csak a divat világában létezik) bemutatására. A Tuk Tuk filozófiája és dekorációja egyaránt ázsiai hatású, így nem volt meglepő, hogy a bemutatott öt koktél között is visszaköszönt ez az ízvilág.
A speak-easy bároknál mindig úgy érezhetjük, hogy mi fedeztünk fel egy klassz helyet teljesen váratlanul egy eldugott kis utcában...
A hat koktélt és a hozzá párosított falatkákat kóstolgatva nekem az jutott eszembe, hogy a koktélkészítés valójában ugyanolyan, mintha főznénk. Kell egy jó alap, amely a koktéloknál általában egy nagyon jó cukor-citrom egyensúly (bővebben lásd a "sour" formuláról szóló cikkünket) - de ezen felül már bátran szárnyalhat a bártenderek fantáziája. Szerencsére, végre, és halleluja! az ízesítés már nem csak a különböző kész szirupok hozzáadásában fullad ki, hanem igazi ínyenc módon megalkotott ízbombákkal találkozhattunk.
Készülnek a kóstoló adagok..
Volt például bazsalikomos smash - amely a friss fűszernövény leveleiből a shakelés által nyeri ki a csodás aromákat és egy nagyon erős klorofill - azaz zöld tartalmat. Ez abszolút a "zöld/vinaigrette vagdalékra" emlékeztet, ami a gasztronómiában az egyik leggyakrabban használt friss zöld keverék (tárkony, kapri-bogyó, csemege uborka, petrezselyem és újhagyma). Ez különböző salátaöntetek, pl. a halakhoz kitűnően illő remoulade szósz fűszerezése is egyben. De a genovai pestohoz is hasonlíthatjuk - a bazsalikom miatt. A bazsalikom legismertebb párosítása a mozzarella-paradicsom, de manapság már eperrel, málnával - pl. fagylaltokban - is találkozhatunk vele. A smash egyébként eredetileg a mentalevéllel shakelt gyümölcsös long drinket jelöli, legklasszikusabb darabja a mojito.
Ezért jó bloggerekkel együtt lenni - vagy selfieznek, vagy bindzsiznek. Azért mi beszélgettünk is. És ha nem akartam volna ezt a bejegyzést megírni, biztosan elő sem veszem a telefonomat...
Ami biztosan a globalizációnak köszönhető és az ételek elkészítésétől markánsan eltér, hogy a koktéloknál az ízesítés és az alapszesz nem feltétlenül származik ugyanabból a régióból. Tehát pl. a mexikói eredetű tequila teljesen jól megfér az inkább franciaországi Provance-ra vagy a bizánci világra jellemző rózsa ízével egy koktélban. Ez gasztronómiai szempontból meghökkentő lehet, de a fő oka az, hogy a koktélkészítésnél az alapszesz íze sokkal fontosabb, mint eredete. Valamint ne feledjük, hogy pl. a legsemlegesebb ízű vodkán kívül jó pár egyéb párlat kap még plusz-ízesítést növények alkoholos kivonatából - pl. a görög Metaxát rózsaszirmokkal, a skót Hendrick's Gint is rózsával és uborkával ízesítik a gint leginkább meghatározó borókabogyó mellett, vagy egyéb eljárással lesz jól azonosítható egy-egy semleges gabopnapárlat aromája - pl. a füstös hordókban érlelt whisky-k esetében.
Alapvetően a cukor-citrom egyensúly adja a nagyon frissítő, és magát itató ízt a legtöbb koktélnak (gondoljunk csak arra, hogy mennyire jól esik a nyári melegben pl. egy limonádé). A cukor és a só köztudottan ízfokozóként működik, tehát az aromákat sokkal intenzívebben érezzük általuk. Ezért remek ötlet a food-pairing is, ahol akár a sós-édes ízek is keverednek. Mi mindegyik koktélhoz kétféle falatkák kóstoltunk, és valóban más ízeket lehetett így érezni.
Nézzük akkor a nyerő 6 koktélt:
1. Livi’s Rizling Fizz
Rajnai Rizling, bodza likőr, cukor, citrom, szóda
Almás rétessel, majd kék sajttal kóstolva
Almás rétes a bodzával - mintha a nyári melegben egy árnyas fa alatt ülnénk
2. Japanese Smash - a No. 1 nálam
Japán maláta whisky, friss bazsalikom, lime, cukor
Először répával, majd mozarella paradicsommal próbálva
A japán whisky azon kevesek közé tartozik, amit időnként szívesen elkortyolgatok - a smash pedig annyira ZÖLD ízű volt, hogy nekem ez az ital volt az abszolút kedvencem
3. Yellow Dragon - ez a 3-as számú kedvencem
Ezt nem lehet nem szeretnem, mert eleve új hobbim a thai konyha, a gyömbérsör pedig azóta csúszik, amióta lehet itthon friss gyömbért kapni (és Jamie Oliver útmutatásai alapján elkészítettem tesómmal az első házi limonádét).
Vodka, lychee likőr, gyömbér, citromfű, gyömbérsör, chili
Ezt az italt a Thai Chi-Lee -a bár nyitása óta népszerű signature koktélja - ihlette, a gyömbér, licsi, chili annyira jók együtt, hogy most megalkották a "hosszú" változatát. Garnélákkal kóstolva
Jamaicai gyömbérsörrel készülez a thai ízeket hordozó specialitás
4. Salty Bird - ez volt a No. 2 nekem
A tequilához nagyon rossz kapcsolat fűz (fiatal voltam, ki kellett próbálnom, nem is mesélem tovább). De jó időnként átlendülni ezeken a rossz élményeken, ami most sikerült is.
Érlelt tequila, rózsalekvár, só, bors, citrom, fahéj
Itt a sós-édes párosítást keresték, szerintem szépen egymásra találtak
Karamellás-passionos macaron járt mellé
Tequila és macaron: na erről tényleg elmondhatjuk, hogy a koktélkészítés nem ismer határokat...
5. Passion Coffee
Érlelt rum, passió gyümölcs püré, ristretto, lime
A rövidre főzött olasz kávé is a shakerben landolt...
6. Uborkás Martini
(ugye tudjátok, hogy a "Martini" nevű koktél nem ugyanaz, mint a Martini nevű olasz vermut? Ha már elfelejtették, olvassátok el itt - 2. pont)
Friss uborka, vodka, lime, cukor
Az utolsó kettőnél egy kis csavarral megfordították a párosítást. A gyömbérhez próbáltak 2 teljesen más ízvilágot. Ezt sajnos már nem tudtam kivárni, így kénytelen leszek nagyon hamar visszatérni a Tuk Tuk-ba, hogy behozzam a lemaradást.