Minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak, hogy is van ez pontosan?
2016. szeptember 14. írta: Orosz Bogi

Minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak, hogy is van ez pontosan?

Mikor iszunk brandy-t és mikor konyakot, mi az az armagnac?

Szeretnénk folytatni a szeptemberi szüret kapcsán elkezdett szőlőből készült italok bemutatását.

A mai témánk az érlelt borpárlatok, ezzel a kis útmutatóval reméljük hasznos tudást adunk nektek.

grande_champagne_vineyard_lr.jpg

A hétköznapi nyelvben sokszor leegyszerűsítve használjuk a konyak szót, vagyis minden érlelt borpárlatot „konyakosítunk”, pedig ez így nem helyes. Persze nem dől össze a világ, ha így teszünk, de érdemes tudni a különbséget. Mikor nevezhetünk egy italt konyaknak és mikor használjuk a brandy elnevezést.

Kezdjük talán az alapokkal, vagyis miből készülnek ezek az italok.

A borpárlat olyan égetett szesz, amely szőlőmustból erjesztett bor lepárlásával készül. Jellegzetes borostyános színüket, kisimult, lekerekedett zamatukat a lepárlás után, a tölgyfahordókban történt hosszas (akár 50-70 évig tartó!) érlelés alatt nyerik el.

Ezek a szőlő alapú párlatok általában a származási helytől függően különféle elnevezéssel (brandy, weinbrand, branntwein, vinjak, cognac, armagnac) kerülnek forgalomba.

A borpárlatok legismertebb szereplője a cognac, amely a nyugat-franciaországi Charente megyéből származik. A megye központja Cognac városa, ahol egyébként a legismertebb konyak-házak lepárló üzemei és múzeumai is megtalálhatóak

cognac.jpgA konyak tehát egy eredetvédett ital, kizárólag Charente megye, hat törvényileg kijelölt régiójából származhat. Az ott termett szőlőből, kétszeres szakaszos lepárlással készült, fehér Limousin vagy Troncais tölgyfahordóban minimum két évig érlelt párlat. A konyakot a legmagasabb presztízsű italok között tartjuk számon. Léteznek olyan egyedi márkavariánsok, amelyek közel 22 millió forintba kerülnek, de a hazánkban is kapható Remy Martin Louis XIII. ajánlott fogyasztói ára "csak" 670,000 Ft.

 decanter-heesenyacht_ld.jpg

Franciaországból egy másik eredetvédett ital is származik, ez pedig az Armagnac, amely Magyarországon kevésbé elterjedt, de a világ számos országában találkozhatunk ezzel a dél-nyugat franciaországi borpárlattal. Az Armagnac is brandy, a fő különbség, hogy csak egyszer desztillálják, így erősebb ízhatású és kicsit sötétebb is, mint a konyak.

A világon sok helyen készítenek még érlelt borpárlatokat. Mivel ezek nem a két fent említett eredetvédett régióból származnak, nem használhatják a konyak, vagy az armagnac elnevezést, brandy, weinbrand vagy akár vinjak elnevezést kapják. Fontos hangsúlyoznunk, hogy ezek az italok nem jelentik automatikusan a rosszabb minőséget. Természetesen itt már nagyobb a minőségi és az árbeli szórás, de nagyon sok magas minőségű brandy és érlelt borpárlat található a világon, például a Franciák St. Rémy brandyje, vagy az olaszok Vecchia Romana-ja, a görögök Metaxája, vagy az örmények Ararat brandyje. Ez utóbbi brandy egyik érlelt variánsa egyébként Churchill kedvenc itala volt. Ezt a kulisszatitkot az Ararát múzeumban hallottam, ugyanis nyáron sikerült eljutnom Jerevánba, ahol meglátogattuk az Aratat gyárat és a márka múzeumát. Fantasztikus italokat kóstoltunk és bepillanthattunk az ital hosszú múltjába.

20160807_134951.jpg

20160807_153429.jpg

A német nyelvterületen a Weinbrand elnevezést használják az ott készült érlelt borpárlatokra. Érdemes megemlíteni az andalúziai borból, a sherryből készült Brandy de Jerez párlatot, illetve a muskotályos borból lepárolt dél-amerikai Pisco-t és a Magyarországon is jól ismert görög Metaxát. Ez utóbbi is hosszú múltra tekint vissza és a mai napig több évszázados recept alapján állítják elő: három Attikában termő szőlőfajtából és muskotályos aszú bor hozzáadásával készül, háromtól akár harminc évig is érlelik.

Az érlelt borpárlatokat érlelési éveinek alapján kategorizálhatjuk.

V.S.: „Very Special”: legalább két évig érlelték fahordóban a legfiatalabb párlatot benne.

V.S.O.P.: „Very Superior Old Pale”: legalább négy évig érlelték hordóban.

X.O.: "Extra Old"; melyet legalább hat évig érleltek.

Felszolgálási javaslatunk: A borpárlatokat az európai hagyomány szerint szobahőmérsékleten fogyasztják. Régebben nagy öblös ballonpohárban, újabban kisebb, egy felfelé szűkülő, tulipánforma pohárból kínálják. Érdekes, hogy a Távol-Keleten jégre töltik, vagy long drinként fogyasztják. Ajánljuk, hogy elsősorban vacsora után digestif italként fogyasszátok. Brandyt és konyakot kevert italokhoz is használhatunk. A legismertebb brandy koktél a Sidecar és a Brandy Alexander.

Reméljük, sikerült bemutatni a különbségeket és most már egyértelmű számotokra, hogy minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak.

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr5511705125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arajanlat 2016.09.15. 06:42:23

Sajnos tobb tevedes is van a cikkben, ugyanis sem a metaxa, sem a pisco nem brandy.
Es hat a cognac-al kapcsolatban talan erdemes lett volna Champagne borvideket is megemliteni...

arajanlat 2016.09.15. 06:45:50

Nahat, eltunt a hozzaszolasom :(
Szoval sem a metaxa sem a pisco nem brandy. Ebben teved a cikk. Es miert nincs szo Champagne-rol?

opati666 2016.09.15. 07:34:34

De jó! Akkor a kínai piacos 800 forintos Napoleon konyak is Cognac környékéről származik!?! Csodás! Már azt hittem valami hamisítvány.

Orosz Bogi 2016.09.15. 09:04:44

@arajanlat: Köszönjük az észrevételt, pontosítottuk is a cikkben, a Metaxa és a Pisco valóban nem brandy, hanem érlelt borpárlat. Mi 2 kommentet látunk tőled- vagy volt harmadik is? A Champagne borvidék említést kap a régiós térképen - erre gondoltál?

Orosz Bogi 2016.09.15. 09:05:38

@opati666: Ezt igy látatlanból nem tudjuk kijelenteni, valószínűtlen, hogy ennyire jó üzletet sikerült kötnöd… Javaslom, hogy küldd át nekünk a hátcimkét és szívesen megmutatjuk, mit érdemes rajta megnézni. Feltehetően ez az ital nem is látott szőlőt, így nem is borpárlat, ha ennyibe került. Egy szeszesital lehet, amihez aromákat adtak. :(

konrada 2016.09.15. 09:07:40

@opati666:
Az inkább Napoleon brandy az eredetihez igen hasonló csomagolásban.;)
A brandy-t meg minden ócska borból lehet csinálni, nincs rajta márkavédelem, bár Magyarországon fel kell tüntetni azon is, hogy borpárlat. (Teszem hozzá, én már láttam olyant is, melyre az volt írva, szeszes ital: azaz krumplicefréből készült ízesítéssel, de az talán már tényleg szabálytalan.)

kutyanyolc 2016.09.15. 09:44:27

@arajanlat: Champagne borvidéket???? El vagy tévedve jó pár száz kilométerrel. Való igaz, hogy Cognac területén van Petite és Grande Champagne nevű terület, de ezeknek semmi köze Champagne borvidékhez.

Mikrobi 2016.09.15. 11:19:12

Az olasz borpárlat neve Vecchia Romagna.
A Metaxában (legalábbis a 7 *-osban) nincs véletlenül rózsaolaj? Én úgy emlékszem.

Csilla Erdelyi 2016.09.15. 11:33:38

@Mikrobi: Igen, jól tudod, a Metaxát (minden csillagosat) rózsaszirmokon is átszűrnek, ízesítik egyéb fűszerekkel is, a csillagok számai pedig a hordóban eltöltött éveket jelölik.

Csilla Erdelyi 2016.09.15. 11:35:34

@kutyanyolc: Igen, ez így helyes! Champagne borvidék a pezsgőiről híres, Cognac régióban pedig szintén található két "Champagne" elnevezésű termőhely (szőlővidék, borvidék...) - ahol a cognacot készítik.

O.Ádám 2016.09.15. 11:46:57

@konrada: A brandy szabályos hazai termékmegnevezés, nem kötelező ráírni a borpárlatot. A borpárlat igazából egy külön kategória eltérő szabályozással, így sok brandyre egyenesen szabálytalan ráírni (bár a pontatlan/szabálytalan tájékoztató címkék egyébként elég gyakoriak). A brandy pl. lehet 36%-os, a borpárlat min. 37,5.

Elméletben egyébként az is lehetséges, hogy egy italra szeszes ital és brandy is rá legyen írva, mivel a főkategória a szeszes ital, ebbe és tartozik bele az összes altípus. A „szeszesi tal” tehát hivatalosan nem azt jelenti, hogy finomszeszből készült (krumpliból egyébként már elég rég nem szokás szeszt finomítani), hanem akkor szokták használni, ha semmilyen szeszesital-kategóriába nem sorolható be. Ez leggyakrabban tényleg az ízesített finomszesznél fordul elő, de pl. a Metaxákat is így címkézik (igaz, hogy magyarul nem írják rá, csak anglul és görögül).

O.Ádám 2016.09.15. 11:57:24

@Mikrobi: A Vecchia Romagna csak egyetlen márka.

Az olasz brandy viszont „brandy Italiano” néven ugyanúgy eredetvédett, mint a cognac, az armagnac, vagy éppen a francia brandy (brandy français). A cikk nem tér ki rá, de a cognac és armagnac mellett rengeteg eredetvédett borpárlat és brandy van még az EU-ban. Csak a franciáknak egyedül van vagy húsz. A görögöknek is van három, és a Metaxa még csak nem is tartozik ezek közé.

opati666 2016.09.15. 12:21:23

@Orosz Bogi: Elkövettem azt a ballépést, hogy lehagytam a gonoszkodó szmájlit a hozzászólásomról. Nem kell ide hátcímke, a megoldás ott van @konrada: hozzászólásában: Krumpliból, almából, franctudjamiből párolt, ízesített szeszeket lehet kapni "Napoleon Cognac" vagy "Napoleon Konyak" megnevezéssel. Tudom én, hogy köze sincs a konyakhoz, csak azt próbáltam kiemelni, hogy a címke tartalma nem jelent semmit...

O.Ádám 2016.09.15. 12:52:49

@opati666: Ha Magyarországon egy üveg tömény 800 Ft (és nem 2 decis), akkor eleve illegális áruról van szó. Ha bűnözőktől vásárolsz, akkor persze, hogy semmit nem jelent, mi van ráírva... legális kereskedelemben próbálj 800 (vagy akár 2800) forintos cognacot találni. (A „Napoleont” viszont bármire rá szabad írni.)

Persze, vannak olyan országok, ahová nem terjed ki a cognac eredetvédelme, talán még Európában is akadnak ilyenek (az EU-n kívül), azokban lehetséges a nem francia „cognac”, de ezekkel itthon csak csempészáruként találkozhatsz.
süti beállítások módosítása