Így csináljunk Brazil hangulatot otthon!
2017. május 03. írta: Orosz Bogi

Így csináljunk Brazil hangulatot otthon!

20151231_092658.jpg

Dél-Amerika néhány italáról már írtunk a blogon, bemutattunk az eredetvédett venezuelai rumot, a Dipolmatico-t. A múlt héten olvashattatok Chile nemzeti italáról, a Pisco sour-ről. Csilla olyan lelkesen mesélt az előadásról és a kóstolóról, hogy úgy döntöttük, folytatjuk Dél-Amerika italkultúrájának felfedezésest.

Egyértelmű volt mindkettőnk számára, hogy a következő állomásunk csakis Brazília lehet. Nemcsak azért, mert végre egyre melegebb van és elkezdhetünk felkészülődni a nyári koktélválasztékunk kialakítására. Hanem azért is, mert másfél évvel ezelőtt kicsit több, mint két hetet töltöttem Braziliában. Így szerencsére többször is megkóstolhattam a brazilok jól ismert italát, a Caipirinha-t, ami számomra a nyári koktélhangulatot idézi. Ez az egyszerűen elkészíthető ital ma már a klasszikus koktélok közé tartozik és a világ számos koktélbárjában megtalálható.

A brazil hátizsákos körutazásunk során pedig gyorsan kiderült, hogy minden sarki bárban, kocsmában vagy akár étteremben tökéletes Caipirinha-t szolgálnak fel. Már a Római cikkemben is írtam, hogy utazásaink során bárhova érkezünk az első dolgunk egyike egy welcome drink elfogyasztása. Ezt a szokásunkat nagyon szeretem, ugyanis segít gyorsabban felvenni város, vidék ritmusát, ennek a lazulós órának köszönhetően a hátunk mögött haddjuk (akár néhány napira is) az otthoni kérdéseket, feladatokat és könnyebben átlépünk a hétköznapi életünkből a nyaralás, kirándulás világába. Néha olyan szerencsénk is adódott már, hogy a véletlenszerűen kiválasztott bárban, kocsmában találkozunk egy- egy beszélgetni vágyó helyi „önkéntes idegenvezetővel”, aki klassz tippeket adott a település felfedezéséhez.  

Brazil utazásunk első állomása São Paolo volt. Az esti órákban érkeztünk meg, itt már a repülőn részletes útbaigazítást kaptunk egy helyi lakostól. Ő is említette, hogy São Paoloból Caipirinha kóstolás nélkül tilos továbbmennünk, ugyanis a hagyomány szerint a koktél innen származik. São Paolo egyik, pezsgő, de biztonságos városnegyedét választottuk, ahol a bárok, food truck-ok egymás mellett sorakoztak. Az utazásunk előtt, bár ismertem az italt, de soha nem jutott eszembe, hogy kérjek vagy készítsek egyet.  Itt São Paoloban kezdődött a Caipininha szeretetem.

20151220_235528.jpg 

Mi is a Caipirinha, hogyan készül?
A Caipirinha egy nagyon egyszerűen elkészíthető koktél, tulajdonképpen egy fő alkoholos összetevő kell hozzá, a cachaça.

A Cachaça erjesztett cukornádlevéből készült desztillált szeszes ital. Az italt fogyaszthatjuk önmagában, tisztán (kipróbáltam így is, elég erős és alkoholos ital) vagy jéggel. Akár a rumot is helyettesíthetjük vele, és készthetünk Cuba Librét, Mojitot vagy Daiquirit, de a legismertebb koktél, amihez Cachaçat használnak, az a Caipirinha.

Cachaça-t könnyen lehet összekeverni a rummal, különösen a rhum agricolehoz hasonlítható. A cukornád frissen préselt levéből készül és nem tartalmaz semmi mást. Érdekes az is, hogy a Cachaça tisztább finomítási eljáráson megy keresztül, mint a rum és szintén létezik érleletlen cachaça adoçada vagy fehér cachaça és érlelt (cachaça envelhecida) variánsa is. Az érlelt verziókat a brazil őserdőkből származó fa hordókban érlelik.  Hihetetlen, hogy több, mint 20 féle fafajtát használnak az érleléshez használt hordók gyártásához.  

Ennek a brazil cukornádpárlatnak a története egészen a 16. századig vezethető vissza, eredetileg a cukornádföldeken dolgozó parasztok itala volt, mára azonban Brazília legnépszerűbb itala.

sugarcane-1.jpg

Mint sok más alkoholos italt a Cachaçat is használták a népi orvoslásban is. A hagyomány szerint kígyómarás kezelésére, sőt mézzel és citrommal keverve influenza ellen, vagy gyógynövényeket az italba áztatva malária, szifilisz és reuma gyógyítására is használták. 

Jelenleg több mint 5000 különféle minőségű és áru Cachaça márkát tartanak számon Braziliában.

Magyarországon is több Cachaça márka közül választhatunk, ha egy jó Caipirinhat szeretnénk elkészíteni, a legismertebbek talán az Ypioca vagy a Pitú.

350.jpg

 

Amikor São Paoloban az első este, a hosszú utazás után megkóstoltam az igazi Brazil Caipirinhamat, nem gondoltam arra, hogy vajon milyen Cachaçat használtak a koktélhoz. Egyszerűen élveztem az ital frissítő, citrusos és pezsdítő ízvilágát. 

Az ital elkészítése igen egyszerű, a Cachaça mellett nagyon sok lime-ot, és sima fehércukrot használnak.

A tökéletes ital elkészítéséhez 3 fontos tippet gyűjtöttem össze a két hét alatt. A részletes receptet itt találod.

LIME: Sok lime elengedhetetlen. Tudom nálunk nem olcsó ez a gyümölcs, de egy jó Caipirinha koktélhoz használjunk bőven. Inkább csináljunk kevesebb italt, de az legyen tökéletes. Szóval egy adag italba két lime-ot tegyünk és semmiképpen ne cseréljük fel citrommal. (Bár a hivatalos recept csak fél lime-ot mond, higgyetek nekem sokkal jobb italt készíthettek 2 teljes lime használatával.)

LIME feldolgozásakor ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs két csücskét vágjuk le és a fehér erét pedig vágjuk ki, mert mindkettő keserítheti az italunkat. A cukor hozzáadása után használjuk a törőfát, de óvatosan nehogy túlzottan szétnyomjuk a lime-ot.

JÉG Inkább tört jegyet használjunk és tegyük teljesen tele a poharunkat jéggel (Elsősorban Old Fashioned poharat használjatok). 

A két hét alatt sok helyre látogattunk el, akár az Amazonas vidékén, Salvadorban vagy Rioban kóstoltunk különféle Caipirinhakat, mindegyik isteni finom volt. Ittunk például Passion Fruittal kiegészített koktélt, de létezik mangós vagy akár málnás és epres variáns is.

 porter-house.jpg

Brazília lenyűgöző, izgalmas és fejelhetetlen ország. Az idei nyáron biztos, hogy beszerzek egy kis jégkása készítő gépet és belevetem magam a Caipirinha készítésbe. Klassz lenne újra visszatérni, de annyi más izgalmas ország van még, amit jó lenne megismerni, úgyhogy a közeljövőben nem hiszem, hogy visszajutok oda. Bár kitudja, de addig is itthon gyakorlom a Caipirinha készítését.

Ti milyen nyári koktélokkal készültök idén?

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr1112473487

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hosszú meséje van az iszákosnak 2017.05.08. 13:10:12

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Szomszédok Janka nénije szerette az italt. Kicsit mi is Janka nénik vagyunk, mert szeretjük mi is. De a Heti sajtó bizonyítja, sokan mások is szeretik, és mi durva, írnak is róla! Hétszentség'...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása