TOP5 klasszikus koktél pasiknak
2017. február 09. írta: Csilla Erdelyi

TOP5 klasszikus koktél pasiknak

Elegáns, fanyar ízvilág, amely igazi csábítás akár Valentin-napra is

Bevallom, én abszolúte nem szeretem a Valentin-napot, mint ahogy általában az érzelmektől túláradó „szeretlek, szívem” amerikai stílust sem. De nem vagyunk egyformák, és ez így van jól. Mégis talán ez egy jó alkalom, hogy hétvégén kipróbáljunk 1-2 klasszikus koktélt, amely a Valentin-napi vacsora kísérője is lehet, akár otthon, akár étteremben töltjük szerelmünkkel.

1. Old fashioned – az izgalmasan kavargó

A neve azt jelenti, hogy „régimódi”. Állítólag 1881-ben, Kentuckyban készítette először egy bártender. Bourbon (azaz amerikai, főként kukorica alapú) whiskeyből készül. A legfőbb látványosság benne az, hogy egy kockacukrot kell a jéghideg italban elkevernünk – amely sejthetitek, jó pár perces mutatvány. Innentől a Ti fantáziátokra van bízva, hogy hogyan használjátok ki a jeges körbe-körbe kevergetést a készülő ital iránt érzett izgalom fokozására. Irtó fanyar íze van, erre számítsatok! Elkészítése: ITT.

img_0271.JPG

Bogitól kapott karácsonyi ajándék könyvembe jegyzetelem a klasszikusokat, hogy minden meglegyen egy helyen.

2. Martini – a hedonista

A James Bond filmekből is ismert klasszikus egy nagyon-nagyon fanyar koktél, csak a bátraknak ajánljuk – és csak bizonyos kor felett. James Bond rázva és nem keverve kérte, pedig az eredeti készítési mód keverőpohárban történik. Európában ha Martinit kérünk, akkor általában az olasz vermutot értik alatta, amely jobban elterjedt. Étkezés előtt fogyasztandó, és tulajdonképpen az egyik leghedonistább ital a világon. Hogy miért? Azért, mert úgy kell készíteni, hogy adott esetben, amikor a vendég „szárazan” kéri (ld. a Zabhegyező idevonatkozó jelenete), akkor a felhasznált vermut egy részét leöntjük a jégkockákról, tehát éppen csak arra használjuk, hogy egy kis bevonatot képezzen a jégen. Micsoda pazarlás! Recept itt!

james-bond-pierce-brosnan.jpg

Bond. James Bond.

3. Sidecar – Párizs és London között

Ez az egyik nagy kedvencem, mivel mint ahogy többször is írtunk róla, nagy rajongói vagyunk a „sour” típusú italoknak, amelyek egyfajta limonádénak is tekinthetőek, mivel az alapot a cukor-citrus igencsak érzékeny aránya adja. A cognac-hoz jól illik cukor helyett a szintén francia találmány, az édes Cointreau narancslikőr. A koktél elnevezése oldalkocsit (a motorokét) jelenti, de senki sem tudja, hogy miért lett ez a neve. A párizsi Ritz Carlton Hotel magáénak tartja a megalkotását, de azért erről vita folyik Londonnal. Nagyjából az I. világháború után lett népszerű.

img_0272.JPG Így néz ki a Bols Mixersulis tankönyvem... egy ideig ilyen négyzetek segítségével tanultam az arányokat.

4. Negroni – az olaszos életérzés

Egy csodás aperitiv ital. Maga a sztori is nagyszerű, ugyanis először volt az Americano (vermouth rosso, Campari és szóda) – és egyébként ez az ital is felbukkant már James Bond filmben. Aztán ebből lett a Negroni, amelynél a szódát gin-re cserélték, majd a Negroni Sbagliato, amelyet 1972-ben „rontott el” egy bártender, mivel a gin helyett proseccot adott az italhoz. A Negroni a leghíresebb olasz koktél, 1919-ben Negroni báró kedvenc itala volt, innen kapta a nevét. Mi imádjuk, vacsora előtt, munka után. Csodás ital, mint általában az összes olasz aperitivo. Itt a recept hozzá!

13906811_868553289943804_8829341141905585265_n.jpg A Negroni bármikor jöhet munka után...

5. Manhattan – az igazi amerikai feeling a 60-as évekből

Nagy kedvencem a Mad Man (Reklámőrültek) c. Amerikai sorozat, amely a 60-as évekből egy reklámcég szereplőinek életéről szól. Folyamatosan, igazából reggeltől estig kanadai whisky-t (amely az egyik leglágyabb típusú whisky) szürcsölgetnek. Természetesen ez nem követendő példa, de én szeretem ezt az időszakot megidézni. Az ital nagyon fanyar – mint minden ital, amely tartalmaz keserű Angostura-cseppeket – de rendkívül elegáns. Így készítsd el!

 article-2627018-0ae340de000005dc-419_640x431.jpg

Mad Man - egy lebilincselő sorozat a főhősökkel, akik folyamatosan cigiznek és whiskyt, koktélokat isznak Manhattenben

Bármit is választotok, ügyeljetek arra, hogy prémium minőségű alapanyagokat (amelyek sajnos nem olcsók, de higgyétek el, megéri!) használjatok, sok jeget, és a megfelelő poharat válasszátok italaitokhoz. Reméljük, sikerül meglepnetek kedveseteket! Italok és bárfelszerelések itt: www.koktelbolt.hu!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr2912240268

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindenki függ valamitől 2017.02.13. 17:19:25

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Jönnek az újak, életjelet mutatnak a régiek, ellentétek mindig lesznek, s ha betámadnak a pomogácsok, felkorbácsolódnak a kedélyek. Szó szót követ, én meg a szavakat, a Heti sajtó egy finom gyűjtés, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása