Téli görög élmények
2017. január 19. írta: Csilla Erdelyi

Téli görög élmények

Szegénység és ízgazdagság

A szupermarketek Mekkája

Nemrégiben sikerült hosszabb időt eltöltenem Görögországban, és meglepően kellemes érzés volt a csodás természeti adottságokon kívül a sok félbehagyott építkezés mellett egy kis nyugati luxust is látni végre. A 80-as évek végén jártam ott utoljára hosszabb időre, és akkoriban nem igazán voltam feldobva az infrastruktúra – az utak, házak, boltok - fejlettségétől (nyilván akkoriban még inkább az alacsony kategóriájú szálláshelyek jöhettek csak szóba).

fullsizerender_13.jpgA kedvenc tengerparti szupermarketem kétszintes, még mosdó is van benne, és kis mérete ellenére itt tényleg minden kapható

Élj úgy, mint a helyiek!

Az airbnb-nek köszönhetően azonban most egy gyönyörű helyen lakhattunk viszonylag jó, téliesített áron. A kertben szedtük a friss citromot a reggeli teánkhoz. El voltam ragadtatva, hogy mennyire gondozottak a tengerpartok, az autópálya kivilágítva, mindenütt pálmák, platánok, parkok.

p1106696.JPGA kertben citrom- és narancsfák, így nem kellett messzire menni értük

Amiben biztosan nem fogsz csalódni: a görög ételek és italok

Ami persze most is külön figyelmet kapott részemről, az a gasztronómia volt. Az üzletekben óriási a választék. Nyilvánvalóan a spenót-feta duó sem véletlenül oly népszerű errefelé, mert számolatlan fajta tejterméket tartanak mindenütt, a friss zöldlevelűekről meg ne is beszéljünk, mert időnként fogalmam sem volt róla, hogy mit látok - mint kiderült: krétai salátát, vadsóskát, céklalevelet is.

fullsizerender_12.jpgA tél kellős közepén hatalmas élmény volt ennyi friss zöldséget látni. Beazonosítani őket már nem volt annyira könnyű feladat.

A tzatzikihez például hosszasan silabizáltam a joghurtnak tűnő feliratokat, mire a pultos egyből közölte, hogy csak egy bizonyos fajta joghurtból lehet tzatzikit készíteni, mert a többi vizes lesz (milyen hasznos ezt is tudni, és nem csodálkozni itthon, hogy miért nem sikerül ez a pofonegyszerű saláta!!).

 

fullsizerender_11.jpgAz Akropolisz oldalában egy kis, hagyományos görög falu is található a lábtörlőn kucorgó cicákkal

Gyárlátogatás Athénban

Mivel egy eléggé kihalt tengerparti városban voltunk, nem igazán hódolhattam koktél-szürcsölgetési szenvedélyemnek. Nálam az ouzo (görög ánizspálinka – itt olvashattatok róla) nem igazán játszik, ezért inkább a másik görög hírességet, a Metaxát vizsgáltam meg közelebbről. Ellátogattam az Athénban lévő gyárba, ahol ámulattal hallgattam a családi történetet és ennek a különleges italnak a keletkezését. Spyros Metaxa 1888-ban alapította első gyárát. Görögországban csupán egy-két cég található, amely a mai napig fennáll azokból az időkből, így emiatt is izgalmas ez a családi történet. Az alapító ősei selyemkereskedők voltak, innen kapták családnevüket. Ehhez később is hűek maradtak, hiszen egy igazán selymes italt sikerült készíteniük.

fullsizerender_6.jpgKilátás a Metaxa gyárból - hófödte hegycsúcsokkal

A gyár korábban Pireuszban, Athén tengeri kikötőjében volt, de aztán pár tízéve a dédunokák átköltöztették Athén egyik külvárosába, egy nagyobb épületbe. Korábban több helyen is gyártották a Metaxát, ma azonban a teljes mennyiséget itt állítják elő. 

p1046680.JPGEz a mostani gyár bejárata - sok multi cég irodája között található

Csodálkozva hallgattam, hogy a teljes pincészetet is ideköltöztették, a hatalmas és eredeti hordókkal együtt. Az 1. számú hordó történelmi jelentőségű, mert az az eredeti és legrégebbi, amelyhez csakis és kizárólag a mindenkori cseppmester (jelenleg Constantin Raptis) érhet hozzá – vehet el belőle, vagy elegyíthet benne újabb, érlelt párlatokat. A cseppmester munkája nagyjából olyan, mintha ő lenne az élő receptkönyv. Ő az, aki élő adathordozóként memorizálta a tökéletes íz-összetételt, és így kénytelen minden termést, hordót, aromát saját maga kontrollálni, hogy biztosan megfelelő legyen a kész ital ízvilága. Ezt a nehézséget az okozza, hogy szőlőről lévén szó, nyilván sosincs két egyforma termésű évjárat, tehát nincs pontos receptúra sem.

p1046679.JPG Meghatottan érintettem meg az eredeti, 1. számú METAXA hordót

Megnézhettem néhány eredeti kitüntentést és igazán régi üveget is. Nagyon tetszett, hogy először konyaknak, majd amikor 1930 körül a Cognac régiót eredetvédett területnek nyilvánították, brandynek nevezték át az italt. Ennek az EU szabályozás vetett véget, így a különleges összetétel és fűszerezés miatt a Metaxa egy kategórián kívüli párlat lett. A receptúra mindennek ellenére semmit sem változott 1888 óta.

p1046666.JPGEzek a legrégebbi üvegek, "KONIAK" felirattal látták el anno a görög borpárlatot

Valójában van benne egy cognac/brandy rész, amely több évig, tölgyfahordókban érlelt borpárlatokat jelent, egy Szamosz szigetéről származó muskotályos bor, amely az édeskés ízt adja, és egy különleges, titkos fűszerezés. Ennek egyik része véletlenségből már nyilvánosságra került, és azóta nem is tagadják: ez a rózsaszirom, amelyet májusban egy speciális termőhelyről szereznek be, és mintegy 2 évig érlelve készítenek belőle esszenciát az ízesítéshez.

A Metaxát digesztifként fogyasztják. Ha az alapokkal kezdenétek, kóstoljatok meg egy Metaxa Sungingert vagy egy grogot. Az itteni, görög szomszédom elárulta, hogy ő a marha-steak-et is Metaxával pácolja 24 órán át, és isteni lesz tőle a hús. Sütemények sütéséhez végképp páratlan, mert az alkohol elpárolgásával egy aszús-mazsolás ízt ad, amely szinte már parfüm-szerűen illatos. Apropó parfümök: készülnek a Metaxánál különleges párlatok is, például az Angyalok kincse (Angels’ Treasure) vagy az AEN. Ezek alapjai már akár 30 évet is töltöttek hordóban, és igazán különlegességnek számítanak.

Ki ne hagyd a görög cukrászdákat!

Ha már az édes témánál tartunk: a görög cukrászdák párjukat ritkítják! Én ezt nem is gondoltam. Ha sikerül túllépnünk a török eredetű baklaván, és a hagyományosan görög joghurt-méz-dió trión, igazán feledhetetlen, krémes, habos süteményekbe futhatunk! Persze könnyű dolog ez itt, ahol még a sima tej dobozát is háromszor meg kellett néznem, hogy biztosan csak egyszerű tehéntejet iszom-e, ugyanis valami fantasztikusan zamatos, tejszínes íze volt!

traditional-greek-recipes.jpegA melomakarona igen kedvelt görög karácsonyi sütemény, gyömbérrel, mézzel és fűszerekkel készül. Én bizony még napokkal a visszaérkezésünk után is ezt eszem a kávémhoz

Kalandra fel, ha utaztok, kóstoljátok meg a helyi specialitásokat, ha otthon vagytok, akkor pedig fedezzetek fel a barátokkal új helyeket, ízeket! Írjátok meg nekünk kedvenceiteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr7912132305

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közeleg a végítélet 2017.01.29. 11:14:02

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Ki mondja meg, mikor van vége? Ha minden vég egy új kezdet, akkor bőven van itt keresnivalónk, például a hírek közt, és pont ez a Heti sajtó lényege. Hétszentség'17/3 2017. 01. 16. A skót Edin...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2017.01.21. 19:14:13

Mi is a Metaxa, és a kortyolgatáson kívül mire jó még, itt tudtam meg. Köszönöm.
Nagyon sokféle zöldségételeket készítenek. Például, amikor a földből kibujt tök virágba borul. annak virágját palacsinta tésztába forgatva, kirántják.

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2017.01.22. 15:00:17

helyi piac, üzletek élelmiszer kínálata engem is mindig érdekel, jó hogy erről is írtál!

Csilla Erdelyi 2017.02.09. 15:15:01

@sZulamith: Örülök, hogy tudtunk újat mondani! És isteni lehet a tök virága. Olaszországban a cukkini virága is nagyon népszerű. Muszáj lesz megkóstolni őket! :D

Csilla Erdelyi 2017.02.09. 15:15:47

@tomwalnut: örülök, hogy érdekes infókat oszthattam meg. Hasonló élménybeszámolókat is szívesen fogadunk!
süti beállítások módosítása