Kóstold meg a Mimosa koktélt egy laza vasárnapi brunchon!
2017. május 16. írta: Orosz Bogi

Kóstold meg a Mimosa koktélt egy laza vasárnapi brunchon!

Ma már szinte mindenek van ünnepnapja, akkor miért ne lehetne a koktéloknak is?

Ma, május 16-án van a 1920-as évek egyik kedvenc pezsgőkoktéljának, a Mimosanak a napja.

A mindennapi nagy rohanásban sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni életünk egy-egy kiemelkedő momentumáról, vagy sok esetben nem szánunk megfelelő időt magunkra, családunkra, barátainkra. Talán ezért is találták ki az ünnepnapokat.  A 21. századra szinte mindennek van már egy dedikált napja az év során. Ezek az ünnepnapok segítenek minket, hogy egy-egy pillanatra megálljunk, levegőt vegyünk, örüljünk családunknak, barátainknak, időt szakítsunk a nemzetközi és hazai, új vagy régi, tradicionális ünnepeknek.

Koktélrajongásom során fedeztem fel, hogy a koktéloknak és párlatoknak is van nemzetközi, dedikált ünnepnapjuk. Ma, május 16-án van a Mimosa, az egyik legrégebbi pezsgőkoktél napja.

Mimosa, az egyik legismertebb klasszikus koktélok egyike,

egyszerű, de nagyszerű pezsgő alapú koktél, amely nagyon könnyen elkészíthető, hiszen ebbe az italba egyenlő arányban kerül pezsgő és hűtött narancslé. A részletes receptet itt találod.

Ebben a koktélban nemcsak az a különleges, hogy gyorsan „összedobható”, hanem az is, hogy igazán frissítő és mindezek mellett egy elegáns pezsgőspohárban nagyon emelheti az összejövetelünk hangulatát, stílusát. Fénypontja lehet egy könnyed baráti összejövetelnek, vendégeink pedig igazán elegánsnak érezhetik magukat ezzel a stílusos itallal.

Az ital a nevét a sárga mimóza virágról kapta, amely egyébként Dél-Mexikóból és Közép- és Dél-Amerikából származik.

mimosa_retouched.jpg

Története a 1920-as évekre nyúlik vissza. Állítólag a Mimosat először, valamikor 1925 körül alkotta meg egy párizsi hotel- a Hotel Ritz- vezető bártendere, Frank Meier. Más történeti források szerint az italt először Londonban készítették el, és eredetileg Buck’s Fizz-nek hívták. Bármi is az ital eredete, az biztos, hogy a mai napig az egyik legnépszerűbb és ugyanakkor az egyik legegyszerűbben elkészíthető pezsgőkoktél. Az eredeti receptben használt narancslevet felcserélhetjük egyéb- akár frissen csavart- gyümölcslével. Az én személyes kedvencem (ami persze sokkal időigényesebb) a gránátalmával készített Mimosa, de isteni az ital vérnaranccsal vagy grapefruittal is! Az eperszezonban pedig díszíthetjük az italunkat egy szelet eperrel is.
mimosa-4-650x975.jpg

A Mimosa tökéletes passzol egy bőséges vasárnapi lustálkodásdós reggelihez, vagy szívből ajánlom, hogy próbáljátok ki egy brunch során.

Mi az a brunch?

Az angolszász országokban nagy divat a brunch (ejtsd: "bráncs").  A breakfast  (reggeli)  és a lunch  (ebéd) angol szavak összeolvadásából született kifejezés. Késői, bőséges, általában társaságban elfogyasztott étkezést jelent.

Eredete az 1890 évek Angliájában gyökerezik, ahol a vasárnapi mise utáni az addig választott nehéz étkezés helyett egy könnyebb, társasági étkezést vezettek be. A brunch igazi ragyogása és térhódítása az 1930-as években Chicagoban kezdődött. A hollywoodi hírességek és a gazdag elit tagjai ugyanis félúton, a kontinenst átszellő vonatutazásaik során egy kifogástalan, késő reggeli étkezésre vágytak a chicagói megállásukkor. Mivel a legtöbb étterem vasárnaponként zárva maradt a helyi híres szállodák, például a híres Pump Room http://www.pumproom.com/, bővítették szolgálatatásukat, szívesen fogadták a hírességeket, akik bevezették a társasági körökbe a brunch-ot. 

A brunch egyébként általában tizenegy és féltizenkettő környékén kezdődik, és kora délután érhet véget, a kínálatban pedig találhatunk klasszikus reggeli és könnyű ebéd ételeket. Emellett szívesen ajánlanak ehhez az étkezéshez az éttermek pezsgőt, habzóbort vagy pezsgőkoktélokat.

Az angolszász országokban a mai napig nagy divat a brunch. Életemben először gyerekként voltam brunch-on és akkor még nem is értetem miért lelkesedik Anyukám annyira a gyönyörű narancsszínű pezsgőspohárban felszolgált hűsítő aperitif-ért. Ma már tudom! Az ital könnyed, alacsony alkoholfokú, nem édes, és a száraz pezsgőnek köszönhetően kellemesen buborékos.

Nagyon örülök annak, hogy Magyarországon is kezdenek teret nyerni a vasárnapi brunchok. Egy ilyen összejövetelnek egy Mimosa pezsgőkoktél tökéletes szereplője lehet.

Itt a nyár, brunchra fel! Nézzetek körül városotokban, hol lehetne egy jót bruncholni vagy szervezzetek a batátaitoknak közös vasárnapi brunchot és próbáljátok ki a Mimosa koktélt is!

Mi a Bálna teraszra fogunk a legközelebb ellátogatni, és remélem, hogy egy finom Mimosát is megkóstolhatunk majd!

maxresdefault.jpgForrás: www.balnaterasz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr2412507653

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Legalább látszik rajtad! 2017.05.22. 12:13:00

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Nézz magadra! Megint ittál? Csillog a szemed. Mondjuk jól áll. Túl sok inger ér a Heti sajtóból, az a baj. Hétszentség'17/20 2017. 05. 15. Jártunk a megnyitón, és beültünk reggelizni is a Typó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása