Mit isznak a franciák?
2016. augusztus 11. írta: Csilla Erdelyi

Mit isznak a franciák?

A kitűnő borokon és pezsgőkön kívül még mást is...

fullsizerender-2.jpg

Csodás bisztró-hangulat: sötét és antik thonet-székek, kristálypoharak, ezüst étkészlet és friss virágok...

Nemcsak a foci miatt szegeződött figyelmünk a franciákra, hanem természetesen az igazán kifinomult ízlésük miatt is érdemes megismerni italkultúrájukat. A francia borok és a champagne külön fejezetet (blogot) érdemelne, mi szokás szerint az egyéb italok világában mélyedtünk el egy párizsi kirándulás során. Az egyik legfontosabb megállapításunk az, hogy Franciaországban nagyon régóta létezik bárkultúra. Ennek a gasztronómiai vonatkozása az, hogy a legkisebb bárban is természetes, hogy felszolgálnak aperitifeket, digestifeket – azaz olyan italokat, amelyeket tipikusan étkezés (leginkább vacsora) előtt ill. után fogyasztanak.

 

fullsizerender-1.jpg

Egyik kedvenc párizsi bárom, a Le Kleber itallapja

Nézzük a kedvenceket!

1. Aperitifek

Ricard, Pastis, Pernod, Abszint

20110616-pernod2.jpg

Az olaszokkal ellentétben, de pl. a görögökhöz (ouzo), törökökhöz (raki) hasonlóan Franciaországban is igen kedveltek az ánizs alapú likőrök, melyeket étkezés előtt fogyasztanak. Különleges módon szervírozzák ezeket az italokat, általában külön hoznak vizet, amellyel folyamatosan hígítva egyre könnyedebb italt kapunk. A víztől „tejes-ködös” lesz az ital, elveszíti átlátszóságát. Ez a jelenség az ánizs egyik meghatározó összetevőjének köszönhető. Nekem nem ezek a kedvenceim – ebben olasz-párti vagyok – de ha ezekben az országokban jártok, mindenképpen kóstoljátok meg! Az aperitif italok mindig szárazak, és inkább kesernyés vagy fűszeres ízvilágúak. Az első ilyen italokat a kinin (malária-elleni gyógyszer) körüli próbálkozásokkal alkották meg, jellemzően a XIX. század második felében.
Ezeken kívül a pezsgők, pezsgő alapú koktélok is igen népszerűek - lásd alább is - nem véletlenül!

2. Digestifek

victot-pontfol-calvados-dup-5.jpg

Étkezés után bizonyos országokban keserűt isznak (máshol ezt épp étkezés előtt teszik), de Franciaországban a legjellemzőbb a borpárlatok vagy más gyümölcspárlatok fogyasztása. Ilyenek a Cognac, Armagnac (ezek az elnevezések magukat az eredetvédett földrajzi tartományokat is jelzik, ahonnan a borpárlatok származnak), vagy a Calvados, amely „Eau de Vie”, azaz élet vize besorolás alá esik, almaborból készítik és Remarque regényeiből is ismerhetjük. Eau de vie névvel illetik a magyarul „égetett szeszeknek” titulált alkoholos párlatokat – amelyről már kifejtettük véleményünket (borzalmas az elnevezés, nem éppen étvágygerjesztő).

3. Champagne: reggel, délben, este

top-champagne-brands-most-searched.jpg

Fotó: winefolly.com

Aki követi blogunkat, az tudja, hogy abszolúte buborék-rajongó vagyok. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a pezsgő (champagne, prosecco) tényleg bármikor, bármihez fogyasztható. Lehetőleg azért más italokkal óvatosan, vagy egyáltalán nem keverve. Párizsban megengedhetjük egyszer-egyszer azt a luxust, hogy igazi champagne-t tartsunk a kezünkben – általában egy pohár ára a harmada az itthoninak. Franciaországban még mindig népszerűek a „Kir” elnevezésű pezsgőalapú italok, amelyek istenien finom gyümölcslikőr hozzáadásával készülnek, pezsgős pohárban felszolgálva. Kir Royal – a legismertebb, amely feketeribizli-likőr hozzáadásával lesz egy kissé édeskésebb ital. Ennek ellenére még belefér az Aperitif körbe – de after work, azaz munka után mindenképpen jó választás. Azt ugye nem is kell mondanunk, hogy pezsgőhöz és a "Kir"-ekhez nem használunk jeget – csak jégvödrös hűtést a pezsgőspalacknak.

Franciaország valóban a gasztronómia fellegvára, amely szerencsére az italválasztékra, a bárkultúrára is épp annyira jellemző, mint híres konyhaművészetére. Ha tehetitek, keressétek meg Ti is kedvenceiteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr3510261258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2016.08.11. 21:00:00

Mar nem sokaig. Allah nem engedi

Csilla Erdelyi 2016.08.12. 18:38:40

@FikkFakk: A Koranban nincs szó az alkoholtilalomról, kb, a XIV. században vezették be a muszlimok számára. De azért :(

O.Ádám 2016.08.17. 19:37:29

Ezek az „aperitifek” – leszámítva az abszintot és esetleg a felsőkategóriás pastis és pontarlier egy részét – se nem szárazak, se nem kesernyések, se nem fűszeresek (hacsak az ánizs- vagy édesgyökérízt nem nevezzük fűszeresnek). A Pernod likőr és a tipikus modern pastis (mely utóbbiba a Ricard is beletartozik) jelentősen cukrozott likőrök, amikben a cukron, csillagánizson és (pastis esetén) édesgyökeren kívül nem igazán lehet mást érezni. Sajnos a népszerű márkákról objektíven is el lehet mondani, hogy jellemzően gyengébb szinvonalúak az olasz aperitifeknél, de szerencsére az abszint reneszánsza kezdi visszahozni az igényt ezek minőségi változataira (pl. amilyen az Armand Guy- vagy az Émile Pernot-féle pontarlier, a Combier pastis, stb.)

Namost én szinte semmit nem értek az étel-italpárosításhoz, de azért asszem egy Pernod-t vagy Ricard-t egyszerűen aperitifként fogyasztani kábé felér azzal, mintha cukorkáznánk ebéd előtt. Egy előadásában Ted Breaux (Jade Liqueurs) is kitért rá, hogy az abszintot és hasonlókat aperitifnek nevezni egy eufémizmus volt a századfordulóról (vagyis az össznépi alkoholizmus korából), mert mindent aperitifnek neveztek, ha étkezés előtt (vagy helyett) itták, és „ha annak idején valaki elővette az abszintot, akkor az nem vacsorázni akart”. Amennyire én tudom, a száraz ánizsos italok (ouzo, raki) is csak direkt hozzájuk való előételekkel együtt működnek jól, nem pedig univerzális aperitifként.

remenda 2017.05.04. 12:54:11

@O.Ádám:

Kedves Ádám, volt szerencsém gyerekkoromban sok időt eltölteni Franciaországban, francia családoknál, és az étkezések előtt az aperitif a pastis volt, sok vízzel felöntve ! Mandulát, mogyorót ettünk hozzá... Ugyanis volt "gyerek" pastis is, alkoholmentesen, csak sajnos az "elfehéredés" trükkjét nem tudta, eleve tejfehér volt az ital. Én szerettem már akkor is. Mivel a pastis kifejezetten hűsítő ital, lehet, hogy a téli aperitifek részben mások, de személyesen igazolhatom, hogy a pastist kint univerzális aperitifként is isszák.
süti beállítások módosítása