Ismerd meg a likőrök csodálatos világát!
2017. március 30. írta: Orosz Bogi

Ismerd meg a likőrök csodálatos világát!

Nem szívesen fecsérelem el az időmet hipermarketekben. Túl nagyok a boltok, nincs kedvem végigkocogni az összes folyosót és ha véletlenül elfelejtek valamit, rohanhatok vissza a bolt elejére. Rémes, fárasztó, unalmas dolognak tartom, így a bevásárlásaimat igyekszem kisebb boltokban elintézni vagy ha sok időnk van, piacra járunk. A munkám miatt azonban többször elmegyek megnézni a hipermarketek szeszesital- és pezsgőpolcait és szemlélődök, mi is történik a piacon. Megjelent-e új termék, látok-e esetleg valamilyen új kiszerelést vagy díszcsomaglást. Nem tudom, megfigyeltétek-e, hogy az elviekben rendezett, de mégis sok esetben teljesen kaotikus polcok között az egyik legnagyobb részt a különféle likőrök foglalják el? Ugyanis vitathatatlanul az egyik legváltozatosabb és legsokoldalúbb kategória a likőrpiac, ide tartoznak olyan ismert márkák, mint a Bailey’s ír krémlikőr a Cointreau, a Campari vagy a Jägermeister.  Már több cikkünkben is bemutattunk egy-egy likőrmárkát vagy alkategórát, de itt az ideje, hogy egy kicsit többet meséljünk a likőrök szerteágazó és izgalmasabb világáról. A mostani témaválasztásunkat az is erősítette, hogy egy egyedülálló italbemutatón vettünk részt a héten, ahol a világhírű keserűlikőr, fiatalkorunk egyik legmeghatározóbb party itala, a Jägermeister mutatta be új, különleges kreációját.
orange-bottles.jpg

Mielőtt a csoda új Jägerről mesélnénk, szeretnénk egy kis összefoglalót adni a likőrökről.

A likőrök készítése a középkorra nyúlik vissza, amikoris gyógyászati célokkal készítették, gyógynövényeket használva. Ebből adódóan leginkább kolostorok műhelyeiben születtek meg az első kreációk, sőt némelyik még ma is ott készül.

A likőrök bármilyen alapszeszből készülhetnek, elkészítési receptjük meglehetősen hasonló: alkohol, cukor valamint fűszerek, fűszernövények, virágok, gyümölcsök, diófélék, tejszín, vagy egyéb aromák alkotják. A likőrökbe kerülő cukor mennyisége törvényileg szabályozott, (néhány kivételtől eltekintve) minimálisan 100 gr/liter cukortartalom az előírás. A likőrök általában édesek, de ne felejtsük el, hogy ettől még bőven vannak fanyar vagy akár kesernyés ízhatású likőrfajták is, például a Campari vagy akár az Unicum, illetve a mentás-keserédes Fernet Branca. 

Sok likőrmárka hosszú múltra tekint vissza, és számos receptet titok övez, hiszen különbözőségük az ízesítésükből ered. A likőrök minimális alkoholtartalma 15%, de számos esetben elérhetik, sőt meg is haladhatják a 40% körüli értéket.  Amíg a többi italcsalád – többé-kevésbé – homogénnek tekinthető, addig a likőrök között a családtagok gyakran még csak nem is hasonlítanak egymásra. Így ritkán szoktunk összefoglalóan beszélni róluk, legfeljebb a különböző típusról, fajtáról, és azokon belül is a márkánként egyedi italokról.

latvanyterv.JPG

Igyekszünk mégis egy nagyon egyszerű csoportosítást adni, hogy jobban tudjatok tájékozódni ebben a színes ital-kavalkádban.

Csoportosíthatjuk a likőröket ízesítés szerint

  1. Gyümölcsös (mind az alkohol, mind a cukortartalmuk közepes nagyságú)
  2. Keserű, gyógynövényes (magasabb az alkohol és alacsonyabb a cukor tartalmuk)
  3. Fűszerkeverékkel ízesített
  4. Egyéb ízesítésű (dió, mogyoró, kávé)
  5. Emulziós likőrök (a magas cukor és alacsony alkoholtartalom jellemzi (pl. tojáslikőr)
  6. Krémlikőrök (krém elnevezésük az ízesítés különleges intenzitását hangsúlyozza). Magasabb cukortartalmú, olajsűrűségű likőrök, alkoholtartalmuk általában 20-40% közötti.

A likőröket osztályozhatjuk akár fogyasztási formáik alapján is.

  1. Érdemes és élvezetes önmagukban fogyasztani
  2. Likőrök, melyek valójában nem önálló fogyasztásra készültek, hanem kevert italokban történő felhasználásra, azok ízesítésére, színezésére vagy édesítésére szolgálnak.
  3. Lehet keveréshez használni vagy önmagában fogyasztani.

likor_lexikon_8.jpg

A tegnapi italbemutatón olyan likőrrel találkoztunk, amit vétek lenne kevert italba tenni. Ez az ital önmagában adja meg a tökéletes ízharmóniát és élvezeti értéke tökéletes. Nagy várakozással és elvárással fogtam meg a tasting poharamat. Ahogy rápillantottam a pohárra tudtam, hogy most valami más Jäger-élmény következik. A régi, jól ismert jéghideg Jäger-party hangulatának nosztalgiahulláma nem fog elönteni.

Belekóstoltam az italba és elöntött a boldogság, az ital tényleg más és tovább emeli a Jäger család egzisztenciáját. Érdemes megkóstolni, mert egy karakteres, testes, kicsit robosztus ízű keserűlikőr lett. Pont annyira édeskés, amennyire kell, (ez persze szubjektív). Mostanában nagyon rajongok az ánizsért, így örültem, hogy egy leheletnyi ánizs és szárított gyümölcsök aromáit is érezni. Az italt egy legendás bártender, Nils Boese mutatta be, aki elmondta, hogy a receptbe a meglévő 56 különböző gyógynövény, gyökér és fűszer közé újak kerültek, amelyekből áztatással csalogatják elő az ízeket, a teljes harmóniát pedig végül a vanília és tölgyfahordó finom aromái zárják le.

20170329_120834.jpg

Isteni élményt jelentett ez a kóstoló, nagyon találónak érzem az ital nevét. A Manifest a világon csak 10 országban, többek között Magyarországon lesz kapható.  Visszatérve a likőrökhöz, a Manifest is egy tökéletes bizonyíték arra, hogy a likőrök érdekességét éppen az egyedi illatok és ízek, vagy akár színek adják. Az italok mind önálló, külön egyéniségek. Szerintem egy-egy érdekes likőrörrel tehetjük igazán egyénivé italainkat, vagy akár ételeinket. Persze a hangulatunknak sem árt – természetesen mértékkel fogyasztva. Az italkeverésnél is különösen fontosak a likőrök, ahol még nagyobb kreativitással használhatjuk őket, hiszen koktéljaink éppen e termékek segítségével lesznek egyediek, illatosak. A közeljövőben folytatjuk likőrös témánkat a kevert italokhoz kapcsolódó likőrökről és keverési trükköket is megosztunk veletek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr6012388225

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dolgozik benne az ital 2017.04.03. 15:45:58

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A munka akkor is nemesít, ha távolról nézed, és tapasztalati úton közelítesz a jövőbeli problémák végeláthatatlan sorára. A Heti sajtó hasonlóan működik. Távolról közelít és mutatja, hogy dolgozik az...

Trackback: Dolgozik benne az ital 2017.04.03. 15:45:57

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A munka akkor is nemesít, ha távolról nézed, és tapasztalati úton közelítesz a jövőbeli problémák végeláthatatlan sorára. A Heti sajtó hasonlóan működik. Távolról közelít és mutatja, hogy dolgozik az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása