Utolsó kommentek:

remenda 2017.05.04. 12:54:11

@O.Ádám:

Kedves Ádám, volt szerencsém gyerekkoromban sok időt eltölteni Franciaországban, francia családoknál, és az étkezések előtt az aperitif a pastis volt, sok vízzel felöntve ! Mandulát, mogyorót ettünk hozzá... Ugyanis volt "gyerek" pastis is, alkoholmentesen, csak sajnos az "elfehéredés" trükkjét nem tudta, eleve tejfehér volt az ital. Én szerettem már akkor is. Mivel a pastis kifejezetten hűsítő ital, lehet, hogy a téli aperitifek részben mások, de személyesen igazolhatom, hogy a pastist kint univerzális aperitifként is isszák.

Bejegyzés: Mit isznak a franciák?

Csilla Erdelyi 2017.02.09. 15:15:47

@tomwalnut: örülök, hogy érdekes infókat oszthattam meg. Hasonló élménybeszámolókat is szívesen fogadunk!

Bejegyzés: Téli görög élmények

Csilla Erdelyi 2017.02.09. 15:15:01

@sZulamith: Örülök, hogy tudtunk újat mondani! És isteni lehet a tök virága. Olaszországban a cukkini virága is nagyon népszerű. Muszáj lesz megkóstolni őket! :D

Bejegyzés: Téli görög élmények

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2017.01.22. 15:00:17

helyi piac, üzletek élelmiszer kínálata engem is mindig érdekel, jó hogy erről is írtál!

Bejegyzés: Téli görög élmények

sZulamith 2017.01.21. 19:14:13

Mi is a Metaxa, és a kortyolgatáson kívül mire jó még, itt tudtam meg. Köszönöm.
Nagyon sokféle zöldségételeket készítenek. Például, amikor a földből kibujt tök virágba borul. annak virágját palacsinta tésztába forgatva, kirántják.

Bejegyzés: Téli görög élmények

Orosz Bogi 2016.12.03. 23:10:07

Szia. Igen, igy valahogy. A víz helyett bort is használhatsz. A lényeg, hogy jó sűrű legyen a keverék. (A forróitalos cikknél lévő képen is láthatod. ) Sok sikert. Remélem, finom italt készítesz. ☺

Bejegyzés: Jäger Grog

Freebie · http://ingyen.blog.hu 2016.12.03. 21:01:35

@Orosz Bogi: Köszi Bogi! Tehát akkor egy-egy egységnyi fahéj, szegfűszeg, ánizs, narancs peel beleszórva mondjuk 1 dl vízbe és felfőzöm? Nem sok gyakorlatom van ebben, de az összetevők viszont mind megvannak itthon ;-)

Bejegyzés: Jäger Grog

Orosz Bogi 2016.12.03. 18:58:12

Szia Freebie. Redukció alatt a felsorolt fűszerek összefőzéséből készített alapot értjük. Ezt az alapot használjuk az ital elkészítése során.

Bejegyzés: Jäger Grog

Freebie · http://ingyen.blog.hu 2016.12.03. 16:20:33

Mi az a redukció? :)

Bejegyzés: Jäger Grog

Csilla Erdelyi 2016.10.27. 01:35:05

@apuska: Ugye, ugye? Nem is olyan új... csak eddig még nem jöttem rá... :D
Akkor mindenképpen számítok Rátok!! Vannak szuper jó bármixer-tanuló versenyek is! Meghívó megy!

Bejegyzés: Miért leszek barmaid...

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.09.27. 08:07:42

Szemünk láttára indul be egy új karrier? A gyakorló italokért mindig lesz jelentkező. ;)

Bejegyzés: Miért leszek barmaid...

O.Ádám 2016.09.15. 12:52:49

@opati666: Ha Magyarországon egy üveg tömény 800 Ft (és nem 2 decis), akkor eleve illegális áruról van szó. Ha bűnözőktől vásárolsz, akkor persze, hogy semmit nem jelent, mi van ráírva... legális kereskedelemben próbálj 800 (vagy akár 2800) forintos cognacot találni. (A „Napoleont” viszont bármire rá szabad írni.)

Persze, vannak olyan országok, ahová nem terjed ki a cognac eredetvédelme, talán még Európában is akadnak ilyenek (az EU-n kívül), azokban lehetséges a nem francia „cognac”, de ezekkel itthon csak csempészáruként találkozhatsz.

Bejegyzés: Minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak, hogy is van ez pontosan?

opati666 2016.09.15. 12:21:23

@Orosz Bogi: Elkövettem azt a ballépést, hogy lehagytam a gonoszkodó szmájlit a hozzászólásomról. Nem kell ide hátcímke, a megoldás ott van @konrada: hozzászólásában: Krumpliból, almából, franctudjamiből párolt, ízesített szeszeket lehet kapni "Napoleon Cognac" vagy "Napoleon Konyak" megnevezéssel. Tudom én, hogy köze sincs a konyakhoz, csak azt próbáltam kiemelni, hogy a címke tartalma nem jelent semmit...

Bejegyzés: Minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak, hogy is van ez pontosan?

O.Ádám 2016.09.15. 11:57:24

@Mikrobi: A Vecchia Romagna csak egyetlen márka.

Az olasz brandy viszont „brandy Italiano” néven ugyanúgy eredetvédett, mint a cognac, az armagnac, vagy éppen a francia brandy (brandy français). A cikk nem tér ki rá, de a cognac és armagnac mellett rengeteg eredetvédett borpárlat és brandy van még az EU-ban. Csak a franciáknak egyedül van vagy húsz. A görögöknek is van három, és a Metaxa még csak nem is tartozik ezek közé.

Bejegyzés: Minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak, hogy is van ez pontosan?

O.Ádám 2016.09.15. 11:46:57

@konrada: A brandy szabályos hazai termékmegnevezés, nem kötelező ráírni a borpárlatot. A borpárlat igazából egy külön kategória eltérő szabályozással, így sok brandyre egyenesen szabálytalan ráírni (bár a pontatlan/szabálytalan tájékoztató címkék egyébként elég gyakoriak). A brandy pl. lehet 36%-os, a borpárlat min. 37,5.

Elméletben egyébként az is lehetséges, hogy egy italra szeszes ital és brandy is rá legyen írva, mivel a főkategória a szeszes ital, ebbe és tartozik bele az összes altípus. A „szeszesi tal” tehát hivatalosan nem azt jelenti, hogy finomszeszből készült (krumpliból egyébként már elég rég nem szokás szeszt finomítani), hanem akkor szokták használni, ha semmilyen szeszesital-kategóriába nem sorolható be. Ez leggyakrabban tényleg az ízesített finomszesznél fordul elő, de pl. a Metaxákat is így címkézik (igaz, hogy magyarul nem írják rá, csak anglul és görögül).

Bejegyzés: Minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak, hogy is van ez pontosan?
süti beállítások módosítása