Szeretnénk folytatni a szeptemberi szüret kapcsán elkezdett szőlőből készült italok bemutatását.
A mai témánk az érlelt borpárlatok, ezzel a kis útmutatóval reméljük hasznos tudást adunk nektek.
A hétköznapi nyelvben sokszor leegyszerűsítve használjuk a konyak szót, vagyis minden érlelt borpárlatot „konyakosítunk”, pedig ez így nem helyes. Persze nem dől össze a világ, ha így teszünk, de érdemes tudni a különbséget. Mikor nevezhetünk egy italt konyaknak és mikor használjuk a brandy elnevezést.
Kezdjük talán az alapokkal, vagyis miből készülnek ezek az italok.
A borpárlat olyan égetett szesz, amely szőlőmustból erjesztett bor lepárlásával készül. Jellegzetes borostyános színüket, kisimult, lekerekedett zamatukat a lepárlás után, a tölgyfahordókban történt hosszas (akár 50-70 évig tartó!) érlelés alatt nyerik el.
Ezek a szőlő alapú párlatok általában a származási helytől függően különféle elnevezéssel (brandy, weinbrand, branntwein, vinjak, cognac, armagnac) kerülnek forgalomba.
A borpárlatok legismertebb szereplője a cognac, amely a nyugat-franciaországi Charente megyéből származik. A megye központja Cognac városa, ahol egyébként a legismertebb konyak-házak lepárló üzemei és múzeumai is megtalálhatóak
A konyak tehát egy eredetvédett ital, kizárólag Charente megye, hat törvényileg kijelölt régiójából származhat. Az ott termett szőlőből, kétszeres szakaszos lepárlással készült, fehér Limousin vagy Troncais tölgyfahordóban minimum két évig érlelt párlat. A konyakot a legmagasabb presztízsű italok között tartjuk számon. Léteznek olyan egyedi márkavariánsok, amelyek közel 22 millió forintba kerülnek, de a hazánkban is kapható Remy Martin Louis XIII. ajánlott fogyasztói ára "csak" 670,000 Ft.
Franciaországból egy másik eredetvédett ital is származik, ez pedig az Armagnac, amely Magyarországon kevésbé elterjedt, de a világ számos országában találkozhatunk ezzel a dél-nyugat franciaországi borpárlattal. Az Armagnac is brandy, a fő különbség, hogy csak egyszer desztillálják, így erősebb ízhatású és kicsit sötétebb is, mint a konyak.
A világon sok helyen készítenek még érlelt borpárlatokat. Mivel ezek nem a két fent említett eredetvédett régióból származnak, nem használhatják a konyak, vagy az armagnac elnevezést, brandy, weinbrand vagy akár vinjak elnevezést kapják. Fontos hangsúlyoznunk, hogy ezek az italok nem jelentik automatikusan a rosszabb minőséget. Természetesen itt már nagyobb a minőségi és az árbeli szórás, de nagyon sok magas minőségű brandy és érlelt borpárlat található a világon, például a Franciák St. Rémy brandyje, vagy az olaszok Vecchia Romana-ja, a görögök Metaxája, vagy az örmények Ararat brandyje. Ez utóbbi brandy egyik érlelt variánsa egyébként Churchill kedvenc itala volt. Ezt a kulisszatitkot az Ararát múzeumban hallottam, ugyanis nyáron sikerült eljutnom Jerevánba, ahol meglátogattuk az Aratat gyárat és a márka múzeumát. Fantasztikus italokat kóstoltunk és bepillanthattunk az ital hosszú múltjába.
A német nyelvterületen a Weinbrand elnevezést használják az ott készült érlelt borpárlatokra. Érdemes megemlíteni az andalúziai borból, a sherryből készült Brandy de Jerez párlatot, illetve a muskotályos borból lepárolt dél-amerikai Pisco-t és a Magyarországon is jól ismert görög Metaxát. Ez utóbbi is hosszú múltra tekint vissza és a mai napig több évszázados recept alapján állítják elő: három Attikában termő szőlőfajtából és muskotályos aszú bor hozzáadásával készül, háromtól akár harminc évig is érlelik.
Az érlelt borpárlatokat érlelési éveinek alapján kategorizálhatjuk.
V.S.: „Very Special”: legalább két évig érlelték fahordóban a legfiatalabb párlatot benne.
V.S.O.P.: „Very Superior Old Pale”: legalább négy évig érlelték hordóban.
X.O.: "Extra Old"; melyet legalább hat évig érleltek.
Felszolgálási javaslatunk: A borpárlatokat az európai hagyomány szerint szobahőmérsékleten fogyasztják. Régebben nagy öblös ballonpohárban, újabban kisebb, egy felfelé szűkülő, tulipánforma pohárból kínálják. Érdekes, hogy a Távol-Keleten jégre töltik, vagy long drinként fogyasztják. Ajánljuk, hogy elsősorban vacsora után digestif italként fogyasszátok. Brandyt és konyakot kevert italokhoz is használhatunk. A legismertebb brandy koktél a Sidecar és a Brandy Alexander.
Reméljük, sikerült bemutatni a különbségeket és most már egyértelmű számotokra, hogy minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak.