Pezsgő koktélok az indián nyárra
2016. szeptember 09. írta: Orosz Bogi

Pezsgő koktélok az indián nyárra

Szeretem az indián nyarat, de időbe telik, míg megszokom. Így szeptember elején kicsit melankolikusabb, csöndesebb hangulatban vagyok, hiszen vége a nagy kedvencemnek, a meleg, fülledt nyárnak, a flip-flopban rohangálásnak és a strandolásnak, de minden évben rájövök, hogy az indián nyár mennyi jó dolgot tartogat, és milyen jól meghosszabbítja a kedvenc évszakomat.

A szeptember a borfesztiválok és szüreti mulatságok hava. Rengeteg kisebb és nagyobb rendezvénnyel találkozhatunk. Egyik – másik, szinte kötelező társadalmi eseménnyé nőtte ki magát. A borfesztiválokon évről évre egyre több pezsgővel és habzóborral találkozhattok. Ennek nagyon örülök, mivel nagy „buborék rajongó” vagyok. Szeretem, hogy az italomat egy kicsit megbolondítja a buborék és huncutul szaladgálnak a számban, amikor belekortyolok egy - egy habzóborba, vagy pezsgőbe. Ezek önmagukban is csodálatos italok, de koktél alapnak sem utolsóak, sőt fantasztikus összeállításokat készíthetünk belőlük. Ritkábban fogyasztok pezsgő-koktélokat, pedig van közöttük néhány igazi klasszikus, isteni ital. Mivel szeptemberben úgyis rengeteg boros témával találkozhattok, arra gondoltam előveszek néhány klasszikus és könnyen elkészíthető pezsgő-koktélt és megosztom veletek, hátha lesz kedvetek kipróbálni néhányat. Mielőtt bemutatjuk őket, szeretném hangsúlyozni, hogy pezsgő-koktéloknál is figyeljetek a minőségre. Kérlek, ne vegyetek alacsony minőségű pezsgőt vagy habzóbort, azon a címen, hogy úgyis hozzáadunk még más összetevőket is. Nemcsak az ital ízét rontod el így, hanem egy kellemetlen, fejfájásos másnapot is okozhatsz magadnak.

_mg_7245.jpg

A pezsgő fogyasztása világszinten évről évre nő, és hosszú múltra tekint vissza. A legismertebb pezsgő koktélok olyan országokban születettek, ahol a gasztronómia és italkultúra fontos része a pezsgő és habzóbor. Mind a franciák, mind pedig az olaszok komoly pezsgő fogyasztók és náluk születtek meg ezek az italok.

FRENCH 75

A French 75 feltehetően az egyik legkorábbi pezsgőkoktél, amit 1915-ben a párizsi Harry’s New York bárban szolgáltak fel először. Érdekes egyébként, hogy ebben a bárban készíttették el a legelső Bloody Mary-t és a Side Car-t és Hemingway itt is sokszor megfordult párizsi tartózkodása során. Ez az ital igazán frissítő, könnyed koktél és elkészíteni is igen egyszerű, nem kell hozzá más csak egy jó minőségű száraz pezsgő, gin, citromlé és cukor. A pontos receptet itt olvashatod.

MIMOSA

A világ talán legismertebb és legegyszerűbben elkészíthető pezsgőkoktélja a Mimosa, amely szintén Párizsban született, 1925-ben a Ritz Hotelben készítették el. Nevét a szép sárga kis virágról kapta, mivel az ital színe is napsárga a hozzáadott frissen facsart narancslé miatt. Magyarországon is egyre népszerűbb étkezés a brunch, melynek egy pohár Mimosa isteni kísérője lehet.

 mimosa1.jpg

KIR ROYAL

Burgundia szülöttje a Kir, amely fehér bor és fekete ribizli likőr keveréke, amelyet aztán tovább is fejlesztettek és egy tökéletes aperitif italt készítettek. A fehérbort kicserélték száraz pezsgőre, ezt a pezsgőkoktélt nevezzük Kir Royalnak.

BELLINI

Természtesesen az olaszok sem maradtak el a pezsgőkoktélok készítésében, az egyik leghíresebb pezsgő koktéljuk Velencében született. Az első Bellinit feltehetően (pontos időpontja ismeretlen) az 1930-as években Giuseppe Cipriani készítette el, az ital nevét a reneszánsz festő, Giovanni Bellini ihlette. A Bellini egy frissítő és nagyon elegáns aperitif ital, elkészítése igen egyszerű. Két fő összetevője az őszibarack, illetve annak püréje és a Prosecco. Néhény tipp az elkészítéshez: figyeljünk az arányokra (10cl proseccohoz 5 cl gyümölcspürét adjunk), minden összeteveő legyen jó hideg. Az őszibarack belső vöröses mag körüli részét ne használjuk és természetesen a barackot meg kell hámozni.

A gyümölcspüré és prosecco keveréséből több fajta italt is készíthetünk, a Rossini például eperpüréből készül, még a Puccini friss mandarin juice-zal készül.

3-apricot-bellini-6.png

A héten a budai borfesztiválon sok új proseccoval ismerkedhettek meg, ajánljuk, hogy kóstolgassatok, persze mértékkel és próbáljátok ki az egyik pezsgő koktélt. Az indián nyár valamelyik hétvégéjét dobjátok fel vele. Mi mindenképpen ezt tesszük.

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr7211690277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása