Made in Caribbean
2016. augusztus 03. írta: Orosz Bogi

Made in Caribbean

Így készíts karibi beach koktélokat a nyári garden partyhoz!

Egyik forró hétfő délutánon, a munkahelyemen elábrándoztam egy kicsit. Messzire jutottam, egészen a tengerpartig. Gondolatban már a parton ültem egy beach bárban, koktélokat iszogattam és hallgatattam karibi zenét, a háttérben a tenger morajlását. Aztán egy kollégám kérdése visszarántott a valóságba és mintha mi sem történt volna újra nekiláttam dolgozni. Azért nem igaz, hogy nem történt semmi, mert megfogadtam, hogy az egyik este Karibi koktél party-t tartunk.

391474_10152278670425355_507751372_n.jpg

A teljesség igénye nélkül összeszedtem az 5 legsikeresebb koktélt, amit a barátaimmal elkészítettünk. Mivel sokan voltunk, igyekeztünk a Karib-térség minél több országának klasszikus italát elkészíteni és megkóstolni.

20160802_205744.png

A legismertebbekkel kezdem a sort, ezeket mindenki nagyon bátran készítette el, hiszen jól ismert italok.

KUBA

Az örök klasszikus a Cuba Libre mellett a Mojito is kubai eredetű, Havannában készítették el először. Múltja egészen a 16. századig nyúlik vissza, amikor is felfedező és kalózhajókon orvosságként használták a skorbutban (súlyos C-vitamin hiány) és vérhasban szenvedő beteg tengerészek számára. A modern kori világhódító útja Ernest Hemingwaynek köszönhető, de a 2002-es „Halj meg máskor” James Bond film is növelte az ital népszerűségét.

mojito-sexy-cubano-james-bond-hayati-art-2.jpg

A Cuba Libre-hez nem kell más csak fehér rum, cola és sok citrom. A Mojito elkészítéshez kicsit már ügyesebbeknek kell lennünk, hiszen használnunk kell mentalevelet, sok lime-ot és cukorszirupot. Ne feledkezzünk meg a nyomófa használatáról sem, hogy az összetevők aromáit és ízeit utolsó cseppig kinyerhessük. A pontos recepteket itt tudod elolvasni.

PUERTO RICO

A következő megállónk Puerto Rico volt, ahonnan a Pina Colada származik.

A Pina Colada, hasonlóan a fent említett kubai italokhoz, rum alapú, ananászlé és kókuszszirup hozzáadásával készül. Ez az kellemes, hűstő digestif long drinket 1954-ben készítették el először. Érdekes, hogy bár karibi az ital, mégis egy spanyol bártender nevéhez fűződik az ital feltalálása.

Nekünk nagyon bejött, és Rupert Holmes Escape (The Piña Colada Song) dalára készítettük el a long drinket.

https://www.youtube.com/watch?v=vLom-87AmO8

BAHAMÁK

A Bahamákról származik a Bahama Mama ital.

Az ital pontos eredetéről és születéséről nem sokat tudunk, ami biztos, hogy a Bahamákról származik és az alkoholtilalom idején született. Nem meglepő módon ez is rum alapú ital, de jóval összetettebb, mint az eddigiek, ugyanis háromféle rum kell bele. A receptet itt találod.

MARTINIQUE

Hazánkban kevésbé ismert karibi ital a Ti Punch, amely Martinique szigetén igen népszerű. Ellentétben a Bahama Mama-val egy sokkal egyszerűbb és könnyebben elkészíthető ital. Fehér rum, sok lime és cukorszirup kell hozzá és meglepő módon jég nélkül szolgálják fel. A sziget italkultúrájában érezhető a francia hatás, ezt az italt is hagyományosan aperitif italként fogyasztják.

 tipunch.png

MEXICO

A kollekcióból nem hiányozhat a világhírű Margarita. Egyébként is ne csak rum alapú italokat említsünk, bár mi a karibi estünkön nem változtattunk az alapszeszen. Igyekeztünk óvatosak és mértékletesek maradni. Így nemcsak a színes italok, hanem sok víz is fogyott. Nem beszélve a snackekről, salátákról.

A tequila agaveból készült párlat, Mexico nemzeti itala. Nevét származási helyéről, a Jalisco állambeli Tequila városkáról kapta. Eredetvédett ital, Tequilanak csak az az agave párlat nevezhető a törvény értelmében, amely minimum 51%-ban kék agavéból készült és az észak-nyugat mexikói Jalisco területről származik.

blue-agave-arandas_3226_r2.jpg

A világ egyik legismertebb tequlia alapú itala a Margarita, amely az 1930-as években született. Elkészítése egyszerű, tequila, Cointreau és lime kell hozzá. Igazán elegáns italt készíthetünk, ha beszerzünk néhány Margaritás poharat és az italt sóval crusztázott (még a koktél készítése előtt elvégzendő feladat: megfogjuk a poharat, a peremét lime-lébe mártjuk, majd a sóban megforgatjuk) pohárban szolgáljuk fel.

A party-n 5 féle rum alapú karibi koktélt készítettünk. A legnagyobb sikere a Mojitonak és a Pina Coladanak volt. Nincs mit tenni, az örök klasszikusok mindig is megtartják erős pozíciójukat. Remélem, egyszer eljutok Puerto Ricoba, hogy megkóstolhassam ott is a nyári nagy kedvencemet, a Pina Coladat.

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr108927580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása