A koktélok színes világában még eco koktélt is találhatsz!
2017. január 26. írta: Orosz Bogi

A koktélok színes világában még eco koktélt is találhatsz!

Magyarországtól Venezuela több mint 8000 km távolságra van. Egy estére azonban ezt a nagy távolságot elfelejthettük, mert megismertünk egy eredetvédett, Venezuelából származó érlelt rumot és az ebből az italból készített koktélok az álmos, fagyos január estéből egy csapásra, kellemes, vidám party hangulatot teremtettek. Ebben persze nemcsak a koktélok, hanem a bártenderek is segítettek, ugyanis Budapesten ezen a héten zajlott a Diplomático World Tournament nemzetközi koktélverseny magyarországi selejtezője. A magyarországi nyertes a világ további 40 országának nyertes bartendereivel Venezuelába utazik a verseny döntőjére.

20170123_171300.jpg

Nagyon vártuk ezt a versenyt, mert kíváncsiak voltunk, hogy egy érlelt rumból milyen koktélokat fognak készíteni a versenyzők – ugyanis általában az a jellemző, hogy a rumos koktélok alapja az érlelés nélküli fehér rum. Érdekelt, hogyan jelenik meg egyéniségük az italokban és mi lesz az a plusz csavar, amitől a jobbnál jobb italok közül mégis kiválaszt egy győztest a zsűri.

A rum is, mint sok más alapszesz hosszú múltra tekint vissza. A első rumlepárlás a 17. században történt Karib-szigeteki cukornádültetvényeken. A monda szerint az ültetvényeken dolgozó rabszolgák ismerték fel, hogy a cukorkészítés egyik melléktermékéből, a melaszból alkoholt lehet erjeszteni. A későbbiekben ezeket az erjesztett italokat lepárolták, illetve hordókban érlelték és megszületett a valódi rum.

Valóban a Karib-szigetek kultúrájának meghatározó eleme a rum, de a Brit Királyi Haditengerészet történelmében is fontos szerepet játszott, hiszen a tengerészek napi fejadag rumot kaptak a munkájuk során.

Többféle rum típust különböztetünk meg:

- világos (light), könnyű, száraz italok

- fehér (white, blanco, silver stb.)

- gold, amelyek érlelés nélkül vagy minimális pihentetés, érlelés, szűrés, tisztítás után kerülnek palackba

- sötét (dark) rumok legtöbbje intenzív, testes, aromákkal teli italok, amit általában hosszan érlelnek (añejo)

- fűszeres rumok

Létezik azonban régiók szerinti csoportosítás is:

- spanyol stílusú rumok, a spanyol anyanyelvű országokban fogyasztják. Ezek inkább édesebb és könnyebb rumok (például a kubai, guatemalai vagy a venezuelai rumok)

- angol stílusú rumok a volt angol gyarmatokról származnak, ezek inkább testesebb, picit sötétebb és aromásabb rumok. A hosszabb erjesztési idő még karakteresebbé teszi ezeket a típusú rumokat (jamaicai, bermudai)

- francia stílusú rumok a Karib-térség francia ajkú szigeteiről származnak. A Rhum agricole legfontosabb jellemzője, hogy a frissen facsart cukornád-léből készítik és nem a melaszból, azaz a cukornád melléktermékéből 

rum_stilusok.jpg

A rumot (elsősorban az érlelt verziókat) fogyaszthatjuk tisztán, de sok klasszikus koktélt is készítenek belőle. Néhányról már korábban is írtunk a blogon, de az említett koktélok elsősorban fehérrumból készültek. (Dairquiri, Pina Colada). A versenyzők inkább a Diplomatico rum érlelt verzióját választották, ezzel egy erősebb karaktert adtak az italuknak. Fontos feladatuk volt, hogy a koktél készítése során az összetevők ne nyomják el az alapszesz ízét, inkább olyan egyéb likőröket, házilag készített szirupokat, illetve citrusokat használtak, amik harmóniába hozták az italt. Ha ma már bemegyünk egy koktélbárba, nemcsak egy tökéletes ízű italra vágyunk, hanem arra is, hogy a bártender lenyűgözzön miket, szépen készítse el az italt és látványosan (nem giccsesen!) tálalja azt.

A versenyen a helyi döntőbe bejutott 6 versenyző igyekezett egy igazi show-val elkápráztatni a nézőket és extra hozzávalókkal tökéletesíteni az italát. Nem láttunk két egyforma italt, senki sem használt ugyanolyan poharat. Ezek az extra hozzávalók, különleges pohárválasztások tették még inkább egyedivé mindegyik koktélt.

A Telepen dolgozó Brigi például szilvalekvárt kevert az italába, míg a Warm Up bártendere, Dani a szemünk előtt készített egy friss pestot és egy igazi green koktél kevert.

20170123_183657.jpg

A Nobu bártendere, Ádám Sanyi pedig a Nobu ázsiai stílusát csempészte bele az italába a pohárválasztásával.

A nyertes italt (Melendez Highball) Roland, a Boutiq Bár bártendere készítette el. Ahogy elmesélte, versenykoktélját a bártenderek által sokszor kidobásra váró, az italokhoz előre felszeletelt, de fel nem használt citrus és egyéb zöldségek sorsa ihlette meg. Gondolt egyet, és kipróbálta, hogy milyen lenne 2 napig tisztított vízzel egy vákuumtasakban érlelni ezeket a hozzávalókat. Majd szódásüvegbe tette, és így született meg egy egészen különleges high ball ital. Nekünk nagyon tetszett ez az upcycling, eco-friendly ötlet.

20170123_191819.jpg

Mindenkit csak buzdítani tudunk, hogy látogassatok el ezekbe a bárokba, ahol ezek a csodás bártenderek dolgoznak, bátran kérjétek, hogy készítsék el a versenyitalukat nektek is. Garantáltan izgalmas és felejthetetlen italélményben lesz részetek.

 weart_diplomatico_nyertes-20.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr6112156859

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem Csíkol 2017.01.30. 12:23:25

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Csíki sör körüli médiavisszhang a Heti sajtó teljes egészét izomból lenyomta. Kár lenne hagyni, mert az élet-halál harcnak tűnő kamumarketing játszmánál fontosabb dolgok is történtek a világban. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása