Az alkohol, mint történelem tétel?
2016. május 10. írta: Orosz Bogi

Az alkohol, mint történelem tétel?

Az alkohol is lehetne az érettségi történelem tételek egyike, hiszen a téma nagyon komoly múltra tekint vissza. Erre azt hiszem, ritkán gondolunk, amikor egy finom italt szürcsölgetünk a bárpultnál vagy éppen ámulva figyeljük a bártendert, ahogy a kezei között elkészül a várva várt koktélunk.

„Alkoholizálás” Kínától Rómáig

A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány érdekes tényt, amely igazolja, hogy valóban helytálló a felvetésünk. Kínában találtak olyan 9000 évvel ezelőtti emlékeket, amelyek arra engednek következtetni, hogy fermentált (erjesztett) italokat fogyasztottak. Krisztus előtt 5000 évvel ezelőtt is fogyasztottak alkoholos italokat, ugyanis régészek a Közel-Keleten, Iránban bukkantak leletekre, amelyek azt bizonyítják, hogy az ott élők fogyasztottak bort. Az i.e. 3000-4000 időkből sörrecepteket is találtak. Az antik görög és római világban előszeretettel fogyasztottak bort, amely azonban elsősorban a gazdagok kiváltsága volt.

Hogyan készültek az első alkoholos italok?

Az égetett szeszek fejlődése és története nélkül természetesen nem lenne teljes a kép. Az első utalások az "aqua vite", azaz az élet vize néven említett szeszes italokra a 12-13. századra tehetőek és Írországból származnak, ahol az emberek otthon készítettek gabonapárlatot. A magyar középkori történelemben is találtunk utalást alkoholos ital fogyasztására, ugyanis Károly Róbert felesége Erzsébet köszvényben szenvedett. Fájdalmait rozmaringgal lepárolt borszesszel próbálta csökkenteni, amelyet  külsőleg és (ételhez vagy italhoz keverve) belsőleg is alkalmazott. Hazánkban a pálinkakészítésnek évszázados múltja és hagyománya van.

A világ első hivatalos lepárló üzeme azonban 1575-ben született Hollandiában és Lucas Bols nevéhez kapcsolódik. Lenyűgöző, hogy a cég 441 éve működik és a mai napig sok bár elengedhetetlen italai a Bols Likőrök.

history_bols_coach.jpg

215 évvel később ismét találkozhatunk egy magyar vonatkozású fejlesztéssel. A legenda szerint II. József osztrák császár és magyar király fájó gyomrát a háziorvosa által készített gyomorkeserűvel gyógyította. Annyira ízlett neki az ital, hogy a csak ennyit mondott: „Das ist ein Unicum!” Így 1790-ben megszületett a Zwack Unicum.

A szesztilalom időszaka

Az alkoholos italok és italbárok fejlődésében a szesztilalom fontos szerepet játszott. Az Amerikában  13 évig tartó tilalom alatt sorra nyíltak a titkos (Speakeasy) bárok és persze mindez virágzó feketekereskedelmet hozott magával.

Személyes kedvencünk ez az orvosi igazolás, amelyet 1920-ban adtak ki és igazolja, hogy a „betegnek” szüksége van alkoholra (általában egyébként whiskyt „írtak fel”).

prohibition_prescription_front.jpg

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prohibition_prescription_front.jpg

Érdekes, hogy 100 évnek sem kellett eltelnie és újra nyílnak a titkos, az utcáról észrevehetetlen, szóbeszéd útján terjedő, kóddal belépést biztosító bárok Londonban, Párizsban vagy akár Rómában. Júniusban tervezzük is, hogy megkeresünk egy-egy ilyen bárt a londoni éjszakában. Így speakeasy történetünk folytatódik a londoni tapasztalatainkkal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr568652030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O.Ádám 2016.05.24. 14:38:17

A tudománytörténet állása szerint az égetett szesz a 11-12. századi Itáliában jelent meg (ekkor még aqua ardens néven). Írországban a 15. század előtt nincs említése, a házi főzés pedig Írországban (és jobbára máshol is) csak a 16. században terjedt el. (Persze az íreknek/skótoknak borzasztó fontos elhitetni a világgal, hogy ők főztek először gabonapárlatot, értjük miért.) Igazából több okból is eleve életszerűtlen felvetés a szeszfőzés házi eredete.

Szerény véleményem szerint viszont az alkohol történelméből az az igazán nagy fehér folt az általános műveltségben, hogy a 19. század második felében és a századfordulón katasztrófaszintű össznépi alkoholizmus bontakozott ki nyugati világban, főleg a nagyon olcsón üzemelő szeszfinomítók elterjedése miatt. Ekkor sok országban teljesen átlagos dolog volt minden nap egy üveg töményet lezúgatni, ezért voltak aztán rövidebb-hosszabb szesztilalmak, ezért tiltották be az abszintot, és ekkor született sok olyan áltudományos alkoholellenes mítosz is, amiket máig is használnak az alkoholizmus elleni küzdelemben. Persze valahol érthető, ha nem tanítják középiskolában, hogy a mai értelemben vett kulturált alkoholfogyasztást gyakorlatilag csak 100 éve találták ki.

Orosz Bogi 2016.05.24. 15:24:37

@O.Ádám: Kedves Ádám!

Köszönjük kommentedet, és nagyon örülünk, hogy megosztottad velünk. Úgy tűnik, sokféle történelmi forrás utal az alkohol megjelenésére, mi az itáliainál korábbi emlékeket is találtunk. Fontosnak tartjuk, hogy minél több fórumon beszéljünk erről a témáról - valóban, szinte a középiskolákban is taníthatnák, mert nagyszerű lenne, ha a felnőtt fiatalok első élményeiket is kultúrált, sőt gasztronómiailag is értékes keretek között élhetnék meg.

Örülünk, hogy egy hajóban evezhetünk! Követjük oldalatokat, és szívesen vesszük véleményeteket.

Üdv, Bogi

O.Ádám 2016.05.24. 21:53:30

Tényleg nagyon ellentmondásos téma, tavaly sok időt eltöltöttem vele, írtam is róla ( abszint.com/2015/02/09/honnan-nem-ered-a-szeszfozes/ ), bár ilyen részletekben ez még az italszakmában is elég kockaságnak számít :)

Remélem, sokáig posztoltok még, sajnos nem sok aktív blog van ilyen témában...

Üdv!
Ádám
süti beállítások módosítása