Az alkohol is lehetne az érettségi történelem tételek egyike, hiszen a téma nagyon komoly múltra tekint vissza. Erre azt hiszem, ritkán gondolunk, amikor egy finom italt szürcsölgetünk a bárpultnál vagy éppen ámulva figyeljük a bártendert, ahogy a kezei között elkészül a várva várt koktélunk.
„Alkoholizálás” Kínától Rómáig
A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány érdekes tényt, amely igazolja, hogy valóban helytálló a felvetésünk. Kínában találtak olyan 9000 évvel ezelőtti emlékeket, amelyek arra engednek következtetni, hogy fermentált (erjesztett) italokat fogyasztottak. Krisztus előtt 5000 évvel ezelőtt is fogyasztottak alkoholos italokat, ugyanis régészek a Közel-Keleten, Iránban bukkantak leletekre, amelyek azt bizonyítják, hogy az ott élők fogyasztottak bort. Az i.e. 3000-4000 időkből sörrecepteket is találtak. Az antik görög és római világban előszeretettel fogyasztottak bort, amely azonban elsősorban a gazdagok kiváltsága volt.
Hogyan készültek az első alkoholos italok?
Az égetett szeszek fejlődése és története nélkül természetesen nem lenne teljes a kép. Az első utalások az "aqua vite", azaz az élet vize néven említett szeszes italokra a 12-13. századra tehetőek és Írországból származnak, ahol az emberek otthon készítettek gabonapárlatot. A magyar középkori történelemben is találtunk utalást alkoholos ital fogyasztására, ugyanis Károly Róbert felesége Erzsébet köszvényben szenvedett. Fájdalmait rozmaringgal lepárolt borszesszel próbálta csökkenteni, amelyet külsőleg és (ételhez vagy italhoz keverve) belsőleg is alkalmazott. Hazánkban a pálinkakészítésnek évszázados múltja és hagyománya van.
A világ első hivatalos lepárló üzeme azonban 1575-ben született Hollandiában és Lucas Bols nevéhez kapcsolódik. Lenyűgöző, hogy a cég 441 éve működik és a mai napig sok bár elengedhetetlen italai a Bols Likőrök.

215 évvel később ismét találkozhatunk egy magyar vonatkozású fejlesztéssel. A legenda szerint II. József osztrák császár és magyar király fájó gyomrát a háziorvosa által készített gyomorkeserűvel gyógyította. Annyira ízlett neki az ital, hogy a csak ennyit mondott: „Das ist ein Unicum!” Így 1790-ben megszületett a Zwack Unicum.
A szesztilalom időszaka
Az alkoholos italok és italbárok fejlődésében a szesztilalom fontos szerepet játszott. Az Amerikában 13 évig tartó tilalom alatt sorra nyíltak a titkos (Speakeasy) bárok és persze mindez virágzó feketekereskedelmet hozott magával.
Személyes kedvencünk ez az orvosi igazolás, amelyet 1920-ban adtak ki és igazolja, hogy a „betegnek” szüksége van alkoholra (általában egyébként whiskyt „írtak fel”).

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prohibition_prescription_front.jpg
Érdekes, hogy 100 évnek sem kellett eltelnie és újra nyílnak a titkos, az utcáról észrevehetetlen, szóbeszéd útján terjedő, kóddal belépést biztosító bárok Londonban, Párizsban vagy akár Rómában. Júniusban tervezzük is, hogy megkeresünk egy-egy ilyen bárt a londoni éjszakában. Így speakeasy történetünk folytatódik a londoni tapasztalatainkkal.