Mediterrán italfinomságok Görögországból
2016. július 19. írta: Orosz Bogi

Mediterrán italfinomságok Görögországból

Görögország közkedvelt nyaralási desztináció a mai napig. Szeretjük mi is, mert lehet lógni a tengerparton, kószálni az ókori romok között, vagy hűsölni egy-egy isteni tavernában. Sajnos a nyaralások mindig nagyon hamar elrepülnek és visszaállunk a megszokott „szürke” hétköznapokba. Minden egyes alkalommal, amikor visszajövök Görögországból, megfogadom, hogy belecsempészek egy-két görög gasztronómiai élményt az életünkbe, hogy újra átélhessük a kedvenc pillanatainkat.

20160629_121726.jpg

Szeretnénk veletek megosztani a mi kedvenc görög italainkat, amelyeket egyébként itthon is könnyen elkészíthettek és használhattok. A teljesség igénye nélkül, íme a mi kis görög italkalauzunk.

Kávézás görög módra

A görögök is imádnak kávézni, sőt sok esetben, ha idejük engedi, akár egy órát ülnek egy-egy kávé mellett, ehhez és a nagy meleghez igazították kávé-típusaik egy részét is.

A három legismertebb görög kávé a Frappe, a Freddo Cappuccino és a Freddo Espresso. Bár látványra nagyon hasonlít a három ital, de elkészítése és az íz élménye más.

gorog_kavek.jpg

 Nemcsak a kávék, de az alkoholok között is vannak jellegzetes görög italok, ilyen például a Metaxa vagy az Ouzo.

20160629_123150.jpg

A Metaxa Magyarországon is egészen elterjedt ital, sokan a legismertebb görög italként tartják számon. Már a rendszerváltás előtt is sok család bárszekrényében megtalálható volt, bár akkor még csak a 3 Csillagosat lehetett itthon kapni. Ma már viszont komoly termékskálával találkozhatunk az üzletekben és nem kell Görögországba utaznunk egy kis napsütést idéző, aszúbor hozzáadásával készült, tölgyfahordókban érlelt, hosszú múltra visszatekintő borpárlatért. A Metaxa ugyanis 1888 óta létezik, a mai napig Athén egyik legismertebb negyedében, a Kifissiában lévő gyárban készítik, és innen indul világhódító útjára minden egyes palack.

A Metaxát sokan tisztán vagy jéggel isszák, de tökéletes long drink alapnak is. Görögországban tonikkal, nálunk inkább gyömbérrel készítik el ezt a hűsítő, nyári italt.

Az üvegen látható csillagok az érlelés évét jelölik. Az 5 Csillagos Metaxa nagyszerű long drink alap, de már egy 7 vagy 12 Csillagos Metaxát, telítettsége miatt inkább digestive (étkezés utáni) italnak javaslok.

Az Ouzo ánizzsal és egyéb fűszerekkel ízesített ital, általában aperitifként (étkezés előtt) fogyasztják a görögök. Az Ouzo készítésekor finomszeszt párolnak le újra rézüstökben, ánizst és más fűszereket, például csillagánizst, koriandert, szegfűszeget vagy fahéjat áztatnak hozzá. Érdekes, hogy a fűszerezés receptje gondosan őrzött kincs minden gyártó számára, hiszen ez különbözteti meg egyik Ouzo-t a másiktól.

ouzok.jpg

2006 óta az Ouzo görög eredetvédett ital lett. Az Ouzo-t hagyományosan vízzel keverve szolgálják fel (melytől az ital enyhén betejesedik, olykor gyenge kék árnyalattal), jégkockák kíséretében. Tökéletes párosítás a tengeri halakhoz.

ouzo.jpg

Még javában itt a nyár, érdemes a naplementében itthon is megkóstolni egy-egy görög italt. Várjuk görög élményeiteket, akár a Balaton partról is.

20160701_203558.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr28900504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása