Pohárkultúra
2016. május 26. írta: Orosz Bogi

Pohárkultúra

Kalauz a kezdő készlethez

A gyűjtőszenvedély kiélésére ajánljuk a poharakat!

Scott Fitzgerald Great Gatsby regényéből, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült film egyik alapjelenete és képe (Coupe/ pezsgős kehely Leo kezében a nagy partyn) körbejárta a világhálót. Imádom ezt a képet. Stílusos és nagyon megnyerő. Innen jutott eszembe, mennyire illúzióromboló lehet egy nem megfelelő pohár. Persze nem dőlne össze a világ, de ha tudunk érdemes figyelni a helyes pohár használatára.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő poharat italunk számára?

Egyikünk sem igazán maximalista, de pohárkérdésben nem szívesen kötünk kompromisszumot. Ugyanis az ital aromáit, ízét és élettartamát nagyban befolyásolja, hogy milyen poharat választunk.

Milyen kellemetlen és furcsa lenne például egy hűsítő Margarita koktélt (receptért kattints ide) long drinkes pohárból szürcsölgetni.

Szeretnénk veletek megosztani az alap "pohár-etikettet”, hogy ne kerüljetek kellemetlen helyzetbe egy-egy ital elkészítése vagy rendelése során.

A kevert italok készítésénél 3 féle alapkategóriát különböztetünk meg.

  1. Talp nélkül poharak
  2. Talpas poharak
  3. Talpas poharak kevert italokhoz

 seoul.jpg

  1. A talp nélküli poharakon belül űrtartalmuk szerint tudunk tovább kategorizálni.
  • Shot pohár: 2-5 cl nagyságúak, ezekben rövid italokat szolgálunk fel.
  • Old Fashioned pohár (Magyarországon gyakran whiskys pohárként emlegetjük). Ezek a poharak gyakran vastagabbak és nehéz az aljuk. Körülbelül 1,8-3 dl nagyságúak. Old Fashioned pohárban szolgáljuk fel a klasszikus Aperitif italokat, az Americanot, a Negronit vagy nagy kedvencünket a Negroni Sbagliatot, aminek a receptjét itt olvashatod el.
  • Long Drinkes poharak (ezek mérettől függően különbözőek lehetnek).
    • Tumbler pohár, keskenyebb és kicsit magasabb, mint az Old Fashioned. Mérete: 1,5-2,5 dl.
    • High ball poharakat olyan kevert italok készítésekor használunk, amelyek nagyobb mennyiségű alkoholmentes felöntést tartalmaznak, vagy sok jéggel készítjük el az italt. Ilyen például Gin and tonik, vagy a Bloody Mary.
    • Collins poharak. A High ball és a Collins poharak között kizárólag az űrtartalomban van különbség. Míg a High ball pohár 1,8-3 dl addig a Collins poharak 4-4,5 dl nagyságúak. Mindkét pohárfajta magas és keskeny. Formájának köszönhetően az italokat jobban hidegen tartja és a szénsavasságuk is tovább megmarad. Ha ilyen pohárban készítjük el a long drinkünket, nem tévedhetünk.
  1. Talpas poharak
  • Likőrös poharak 30-100 ml űrtartalmúak
  • Snapszos, párlatos poharak mérete 50-100 ml
  • Brandys, konyakos poharak 2,5-3 dl nagyságúak
  1. Talpas poharak kevert italokhoz
  • Ebbe a kategóriába számos méretű és formájú pohár tartozik. Most a teljesség igénye nélkül csak a legfontosabbakat említjük meg.
  • „Y” vagy más néven Martini pohár – ilyen poharat klasszikus koktélokhoz használunk. A Martinis pohárban klasszikus aromás koktélokat készítünk el, széles karimájának és felületének köszönhetően az ital aromáit tökéletesen tudjuk érezni már akkor, amikor a szánkhoz emeljük a poharat. Emlékezzünk Carry Bradshow nagy kedvencére, a Cosmopolitanra.
  • Margarita poharat eredetileg a tequila alapú Margarita ital számára használtak. Elegáns formájú pohár. Az ital készítésekor ne felejtsük el a pohár szélét körbe „krusztázni” sóval, hogy a legprofibb Margaritát készítsük a vendégeink vagy magunk számára.
  • Nagy kedvencünk a Pina Colada is, amit a csodás hurrikán pohárban kell felszolgálni. A hurrikán pohár minimum 4 dl nagyságú.

Mint mindenben, a pohárhasználatban is léteznek trendek. Egyre több helyen lehet látni, hogy vintage poharakban szolgálják fel az italokat. Ajánljuk, hogy ti is nézzetek körül a nagyszülők vitrines szekrényében, hátha találtok néhány régi szép poharat. Vintage mellett nagyon megy a "spanyolos" irányzat, azaz a Copa pohár használata is. Egyre több helyen az egyszerű long drinkeket ebben a szép, öblös boros pohárban kapják a vendégek.

81pipxen_ul_sl1500.jpg

Reméljük, hogy sikerült egy kis útbaigazítást adnunk a poharak világához. Meggyőződésünk ugyanis, hogy egy koktél igényes elkészítéséhez nemcsak a minőségi alapanyagok, a jó technikai tudás és a díszítés szükséges, hanem a „külső”, azaz a pohárválasztás  ugyanolyan fontos.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr468746920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.