Hütte italok egyenesen a sípályákról!
2017. január 12. írta: Orosz Bogi

Hütte italok egyenesen a sípályákról!

james_bond.png

Javában tart az idei síszezon. Egyre több síelős és aprés ski party kép jelenik meg a social media platformokon, ahogy meglátok egy-egy szép képet a havas pályákról azonnal elfog a „csúszhatnék”-vágy, pedig idén nem is panaszkodhatok, hiszen rendkívül jól indult a síszezonom, már december elején besíelő túrára mentem. Murauban jártam, végig sütött a nap és nem is volt annyira hideg a pályákon, mint most, de azért néhány klasszikusnak mondható hütte ital lecsúszott a négy nap alatt.

Szeretném nektek bemutatni a nagy hütte klasszikusokat, amiket egyébként nemcsak a sípályákon tudtok fogyasztani, hanem akár egy téli túra vagy korcsolyázás után otthon is el tudtok készíteni.

Az univerzális klasszikusról, a forralt borról, azaz a Glühwein-ről, nem kell hosszan mesélnünk, hiszen mindenki ismeri és kevés olyan (felnőtt) síelő van, aki nem kóstolta volna. Már a gőzölgő ital látványától felmelegszik a sportember, sőt kóstoltam olyan forralt bort is, amit kibéleltek egy kicsi (max 2 cl) rummal. Isteni volt.

Szintén rummal lazítható minden osztrák hütte alapfelszereltsége, a rumos kakaó és a Stroh rumból készült Jägertee.

header_produkte_original.jpg

Az egyik legszebb forró ital, amit mind az osztrák, mind pedig az olasz síhüttékben előszeretettel fogyasztanak, az a Bombardino. Az ital tojáslikőrt és rumot vagy whiskey-t tartalmaz, melegen, tejszínhabbal szolgálják fel, ízlés szerint lehet dísziteni! Az osztrákoknál a Schneeflocke nevet viseli.

20160117_124336.jpg

A Heisse Witwe (szószerint „forró özvegy”) alapja szilvasnapsz, melegítés után tejszínhabot és fahéjat tesznek az italra. A forró italok mellett természetesen a snapszok óriás tárháza található egy tisztességes hüttében.

Az egyik legdurvább ital, amivel Hütte party-n találkoztam, az a Fliegender Hirsch. Hagyományosan egy pohár sörbe helyeznek bele egy feles poharat, benne Jägermeisterrel. Néha energiaitalba is teszik az alkoholt, személyesen én senkinek nem ajánlom sem a sípályán sem az Aprés Ski partiban, soha nem jó párosítás az energia ital és az alkohol! Wodka-Feige: fügés vodka – egy shotot egy darab gyümölccsel dobnak fel. Fogyasztáskor először az alkoholban áztatott gyümölcsöt kell megenni, majd legurítható az ital is.

untitled.png

Én nagyon szeretem egy-egy pohár Proseccoval vagy Aperol Spritz-cel zárni a napot. Természetesen a Spritz-ek teljes tárháza megtalálható a pályákon is. Így választhatunk Hugo-t is, amely Proseccoból és bodzaszirupból áll.

Csodás élmény egy egy pohár itallal koccintani a sípályán, de mindenkit óva intenék a mohóságtól. Veszélyes lehet a sok alkohol, így mindenképpen mértékkel és felelősséggel fogyasszatok. Az Aprés Ski bárok nagy része nemhiába vannak a sípályák alján, de persze ez nem jelenti azt, hogy ott is mértéktelenül fogyasszatok.

A felsorolt italokban tényleg az a jó, hogy otthon mindegyik nagyon könnyen elkészíthető, így könnyen felidézhetjük a síeléses élményeinket akár hetekkel később is.

20161213_123929.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr7312119919

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bulibáró 2017.01.27. 21:50:47

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Na, ki a bulibáró? A Heti sajtó megmondja, jó szájízzel mennyi mindent lehet ráfogni az alkoholra! Hétszentség'17/2 2017. 01. 09. Amióta sörfőzés létezik, azóta léteznek ügyeskedő sörfőzők, ak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása