Van aki forrón szereti!
2016. november 30. írta: Orosz Bogi

Van aki forrón szereti!

Ne ragadjunk le a forralt bornál, kóstoljunk meg egyéb meleg italokat is.

A héten belépünk az év utolsó hónapjába, lassan vége az évnek. Hihetetlen, ez az év is hogy elszaladt. Szinte tegnap volt, hogy flip-flopban rohangáltam a városban és órákat üldögéltünk egy hűsítő fröccs vagy long drink mellett. A koraesti órákban megteltek a város kiülős helyei, zsizsegett a város, izzott a betondzsungel.

Decemberben is megtelik a város, de most eszünkbe sem jutnak a hűsítő italok, sőt sokkal inkább meg szeretnénk melegíteni magunkat a hideg téli esténken. Jó dolog, hogy most is él a város - bár a karácsonyi shopping hisztériát jó lenne kiradírozni belőle -, tele vannak a terek kisebb, nagyobb karácsonyi vásárokkal, gőzölögnek a forralt borok, a kellemes kürtöskalács illata összeolvad a fűszeres, meleg téli ételek illatával. Szeretem a forralt bort, a karácsonyi vásárok elengedhetetlen itala, de az igazat megvallva, picit mindig megcsömörlök tőle. Olyan jó új italokat is kipróbálni. Örömmel látom, hogy egyre több helyen már megjelennek egyéb „átmelegítő” italok is. A klasszikus rumos tea mellett egyre több helyen tudtok grogot, punch-ot kóstolni, sőt elvétve még krampampulival is lehet találkozni. Ezekben az italokban az a jó, hogy otthon is könnyen el lehet őket készíteni.

Szeretnénk nektek röviden bemutatni néhány meleg italfajtát és persze a kedvenc receptjeinket is megmutatjuk..

karacsonyi_italok.jpg

A Punch lehet alkoholos vagy alkoholmentes is. Létezik hideg és meleg verziója is. Eredetileg egy régi indiai ital, amely öt különböző alapanyagból készül. A neve is feltehetően erre utal, ugyanis a Hindi panch “öt” szóból ered. Az öt különböző alkotóelem, az alkohol, a víz, a citrus félék, a cukor és a fűszerek. A XVI. század végén Kelet-Indiából egy angol tengerész hozta Európába az italt. Az angolok adták hozzá a hatodik alkotóelemet, a teát, amely lazította az erős alkoholokat (amely akkoriban főként rum volt) és az ital erős aromáját is lágyította. Izgalmas punchot lehet vodkából is készíteni. Egy adaghoz az alábbiakat használjátok:

  • 3cl Vodka
  • 1cl áfonya szirup
  • 2cl Cherry Brandy
  • 1dl almalé
  • Fűszerek: szegfűbors, fahéj, cardamom
  • Keverd össze a hozzávalókat és melegítsd fel az italt.

A grog párlat (elsősorban rum), cukor, citrom, szegfűszeg és víz keveréke. Az ital születése a legenda szerint az Angol Royal Navynek köszönhető és a XIII. századig vezethető vissza. A hosszú hajóutakon, hogy az ivóvizük ne poshadjon meg, egy admirális úgy oldotta meg a helyzetet, hogy a vizet rummal keverte össze.  Ezt az admirálist a tengerészek Old Grognak hívták, mivel állandóan egy groghamnek nevezett vastag kabátot hordott, így ragadt a becenév az általa kitalált italra. A grogot érdemes vastag falú, talpas pohárban felszolgálni, hogy meg ne égessük a kezünket az átforrósodott üveggel. Egyszerű grog receptet itt találsz.

A Krampampuli talán kevésbe ismert, de egy nagyon látványos és finom meleg ital.

A történetírások alapján az ital elterjedésében a selmecbányai diákok sokat segítettek, ugyanis ez a német származású ital a selmeci diákok (Selmecbányán 1735-ben alapított Bergschola (bányászati-kohászati iskola) hallgatóinak egyik kedvence volt. Csilla súgta meg, hogy ez az iskola később szülővárosába, Sopronba költözött, így ott is sokan ismerik ezt az italt.

A Krampampuli őse egy likőr, amit karmbambulinak hívtak, sötétvörös színű, alapja borókabogyó-kivonat és brandy. A sötétvörös színnek köszönhetően a diákok minden vörös italt így neveztek, például a forralt bort is. Innen már csak egy lépést jelentett a forralt bor továbbfejlesztése. Az égetett cukorral készített vörösboros italokat nevezték a későbbiekben krampampulinak.

Sokkal ismertebb és egyszerűbb ital a Jägertee, ami leegyszerűsítve fekete tea és rum 4:1 arányú keveréke. Minden tisztességes osztrák sípályán megtalálható ez az ital. Manapság már különböző citrusféléket, fahéjat és mézet is tesznek bele.

fuszer.jpg

Ha már a sípályák szóba kerültek, másik nagy kedvencünk a Bombardino, amely tojáslikőrből, rumból és tejszínhabból készül.

img_0109.JPG

Reméljük, sikerült betekintést adnunk a forró italok világába és ti is kipróbáltok néhány újdonságot ebben a téli szezonban.

A bejegyzés trackback címe:

http://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr9712009176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.