Ha London, akkor gintonik
2016. november 22. írta: Csilla Erdelyi

Ha London, akkor gintonik

Melyiket válasszuk és hogyan készítsük el otthon?

img_0935.JPGTipikus londoni telefonfülkék

Bogi Rómában, én Londonban jártam, és természetesen kihagyhatatlannak tűnt az éjszakai élet. Barátnőlátogatás egy csodás kisvárosban, aztán Londonban őrült vásárolgatás (na jó, inkább csak nézegetés), egy kis musical, egy kis fish & chips, aztán a bárok. Eredetileg azt terveztem, hogy ellátogatok 3-4 szuper koktélbárba, hogy igazán különleges élményeket gyűjtsek, de aztán bevallom, beszippantott a hamisítatlan angol pub hangulat. Ugye nem is kell bemutatni őket? Sötét faberendezés, vastag, bordó-arany kárpitok, évszázados fagerendák alatt, réz sörcsapok, hajópadló. Kívül aranybetűs cégér és valami idétlen név: ha nem bonyolult családnév, akkor általában Három agár vagy Öt antilop, vagy Tizenegy kanmacska.

img_0937.JPGEltéveszthetetlenek az angol pub-ok

A viccet félretéve, szuper helyeken jártunk a 2 nap alatt, és bevallom, nem bírtam betelni a pub hangulattal. De jó bártenderhez (illetve barmaidhez) méltóan csak egy napra csábultam el a sörökre. Azért azt ugye belátjátok, hogy a Dead Pony Club elnevezésű kreálmány kihagyhatatlan tétel lett volna?! A több évvel ezelőtthöz képest még egy felfedezést tettem, szinte minden pub felső emeletén egy szépen, szobaszerűen berendezett lakályos kis étkező van, ahol ebédidőben pub-ételeket ehetünk. Nem igazán olcsó (ez sem), de nagy, laktató és isteni étkekről beszélünk, sörrel együtt 14-15 fontért.

img_0826.JPGTi melyik házisört választanátok? (ez egyébként nem pub, hanem egy laza "brewery", azaz söröző menüjének egy részlete)

Aztán jött az áttörés, amikor kikértem az első gintonikomat, merthogy Erzsébet királynő is azt szürcsölgeti, így ez a minimum. Újabban egyébként már itthon is kezdtem megszeretni ezt a long drinket - az uborkás Hendrick's Gin majd a Whisky Show ginterasza révén - így most Londonban folytattam a sort. A legjobban az tetszett, hogy a bárok polcai így néznek ki:
1 polc whisky
1 polc gin
1 polc többi ital.
Egyébként az árszerkezet teljesen más, mint idehaza. Londonban egy gintonik kb. annyiba kerül, mint egy korsó sör. (!)

img_0888.JPGEz a kedvencem: whisky-k, ginek, többiek...

Ha gint kérünk, azt kérhetjük shotként - na Isten ments! - vagy tonikkal. És azon belül is megkérdezik, hogy szimpla vagy dupla adag ginnel kérjük-e. A tonikot külön, üvegben adják hozzá. Tehát a tökéletes gintonikhoz ezekre van szükség:

1. A TÖKÉLETES POHÁR

Ez egy longdrinkes pohár, de a gintonik csodásan mutat, ha a pohár mintás (fazettázott vagy homokfúvott). Ez nekem a 70-es éveket idézi, így át is fogom nézni az otthoni gyűjteményt még egyszer.
gin-glass-noblesse.jpg

 

2. RENGETEG JÉGKOCKA

Minden jégre töltött italnál nagyon fontos látványelem, hogy a pohár CSURIG legyen jéggel. A poharat elő is hűthetjük (ilyenkor a felesleges, megolvadt vizet egy bárszűrő segítségével leönthetjük). Kiábrándító, ha pl. csak 2 kis olvadt jégkocka úszkál a pohár tetején. A másik lényege ennek, hogy a koktélokat nem "shotként" húzzuk le, hanem kortyolgatjuk. Tehát a torokfájást így előzzük meg inkább, ne a jég kihagyásával. 

738496-1024x768.jpg

 

 

3. A GIN

Ha megvan a pohár és a jég, jöhet a gin. Fontos, hogy csakis jó minőségű gint használjunk, mert ahogy már rengetegszer hangsúlyoztuk, a koktélkészítés nem a pocsék minőség elkendőzéséről, hanem egy tökéletes ízorgiáról szól. Én azt hiszem, egy főiskolás, borzalmasan silány gin-ivás óta bojkottáltam teljesen méltánytalanul ezt az italt.

A ginről már olvashattatok a blogon. A lényeg, hogy ez egy nagyon tiszta gabonapárlat, amelyet különféle gyógynövényekkel, gyümölcskivonatokkal ízesítenek. Leggyakrabban borókabogyóval, ez adja azt a jellegzetes "gin-aromát". Érdemes a borókabogyót magában is megillatolni (vadak elkészítésénél bátran használhatjátok is).

landscape-1465229428-best-gin.jpg

 

4. A TONIK

A tonikoknál újabban csakúgy megjelentek a kézműves termékek, mint pl. a sörnél vagy a ginnél. És itt is pontosan ugyanúgy igaz, hogy nagy a minőségbeli szórás. Tehát, érdemes megkóstolni egy különlegesebb itallal, pl. Fever-Tree vagy Fentilmans. Ha a hétköznapi tonikok közül válogatunk, akkor a szárazabb (alacsonyabb cukortartalmú), ún. "Indian Tonic"-ot válasszuk. A tonikot vagy mindenki magának töltögeti, vagy a báros is kitöltheti, és akár lazán meg is keverheti az italunkat egy bárkanállal. 

200ml_white_range-6_cmyk.jpg 

 

 

5. A DÍSZÍTÉS

Uborka vagy citrom - ezt a cikkünket nagyon szerettétek. A gintonikhoz használhatunk citromkarikát, lime-karikát vagy ubrokaszeletet (2-3 db-ot). A lime kiegyensúlyozottabb ízvilágú, mint a citrom, de van egy különleges mellékíze, amit valaki vagy szeret, vagy nem. Érdemes kísérletezni. És ahogy a limonádéknál, itt is végtelen a variációk száma. Londonban most egyébként lime-karikával kaptuk az italt mindenhol.
how-to-lose-weight-with-lemon-and-cucumber.jpg

 

 A GINTONIK OLTÁRA

Kétségkívül ez volt számomra a londoni ultramenő installáció, egy pub felső szintjén egy kis fiókos szekrény tetején a ginek és tonikok kaptak helyet, nagyon stílusosan, kiegészítőkkel együtt. Na ezek után kinek jutna eszébe kihagyni?

img_0936.JPG Ez a kép az egyik pub ebédlőjében készült...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr4911970697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása