Van-e a koktéloknak DNS-e?
2016. október 18. írta: Orosz Bogi

Van-e a koktéloknak DNS-e?

Mi a Sour formula?

Egyre több étteremben és bárban láthatjuk, hogy mind az ételeket és mind az italokat hosszan és nagyon kifinomultan készítik el. Megvan ennek is a szépsége és izgalmas felfedezéseket tehetünk egy-egy ilyen gasztronómiai csoda kipróbálásakor. Sokszor azonban igaz ennek az ellenkezője, az a jól ismert közhely is, hogy „a kevesebb több” vagyis a legfinomabb ételek és italok elkészítése a legegyszerűbb.

Szerintem a Sour italok is ebbe az egyszerű és finom kategóriába esnek. Könnyen el lehet készíteni őket, frissítőek, látványosak és mindenki megtalálhatja a nagy kedvencét.

Nézzük a legismertebbeket!

Kezdjük legfontosabbal, a „Sour formulával”. Ez a formula azokat az összetevőket foglalja magában, amitől az italokat Sour-nak tekinthetjük. Sour-ok elkészítéséhez néhány kulisszatitkot is elárulunk, amit Morafcsik Pétertől tanultunk, ha ezeket használjátok, biztosan kiváló italokat fogtok majd készíteni.

sour_formula_1.jpg

Minden Sour ital három alapösszetevőből áll és mindennek a kulcsa a megfelelő cukor-citrom arány. Ha rátaláltok az italotok „cukor-citrom” harmóniájára, nyert ügyetek van, már csak a hozzátok legközelebb álló alapszeszt kell kiválasztanotok. Az alapszesz választása teljesen megváltoztatja a Sour-od ízvilágát, küllemét, sőt még a pohárhasználatot is befolyásolja. Sour készíthető például whiskyből, ginből, rumból vagy akár cognacból is.

grants_whisky_sour.jpg

1. WHISKY SOUR

A whisky sour az egyetlen sour, amihez Old Fashioned, vagy más néven Whisky-s pohár használata javasolt. Ez egy férfias ital, egy igazi időtlen klasszikus. Kellemes elszürcsölgetni a bárpultnál, de akár otthon egy esti beszélgetéshez is kiválóan passzol.

sidecar.jpg

2. Y POHARAS SOUR-OK: rum, konyak vagy tequila alap

Y pohárban többfajta alapszeszből készült Sour-okat készíthetünk el. Rum alapszeszből készül a Daiquiri, a Side Car pedig Cognac és Cointreau keveréke. Ernest Hemingway kedvenc itala volt egyébként a klasszikus Daiquiri. Havannában az El Floridita bárban az italt saját ízlése szerint rendelte, vagyis felbontatta a bártenderrel az 1 rész cukor és 1 rész citrom harmóniát és cukormentesen, nagyobb kiszerelésben kérte az italt, citrom és grapefruit és egy kis cseresznyelikőr hozzáadásával. A legenda szerint előfordult, hogy egy-egy este 16 italt is elfogyasztott. A kísérletezést ajánljuk mindenkinek, de ezt a mennyiséget semmiképpen sem javasoljuk!

Maradjunk is az íróknál, de váltsunk alapszeszt: a legismertebb tequila alapú Sour a Margarita. Az elmondások szerint Jack Kerouac kedvenc itala volt. Legismertebb könyvei mellett (nekem az Úton tetszett a legjobban) egy érdekes mondása is fennmaradt, valahogy így szól: Ne azért igyál, hogy berúgj, hanem azért, hogy élvezd az életet. („Don’t drink to get drunk, drink to enjoy life!”)

3. GIN ALAPÚ SOUR-OK

A legismertebb gin alapú Sour-ok a Tom Collins és a Sloe Gin Fizz. Mindkét italban tökéletesen érvényesül a Sour formula, azaz a cukor-citrom harmónia, mindkettő egy frissítő gines limonádé. A különbség a két ital között az elkészítésükből adódik, az egyiket shakeljük, míg a másikat keverjük. A Gin Fizzbe nem kell jég és kevesebb szódavizet teszünk, míg a Tom Collinsba több szóda kerül és jéggel szolgálják fel.

A ginekről már írtunk korábban, de talán itt érdemes megemlíteni, hogy egy alap Gin Fizz számos újragondolt verziója ismert a bártenderek között. Egy klassz bárban nyugodtan kérhetitek a bártendereket, hogy használják a kreativitásukat egy-egy Gin Fizz elkészítése során, például tojásfehérje hozzáadásával készül a Silver Fizz, tojássárgájával pedig a Golden Fizz. Ha a szóda helyett száraz pezsgőt teszünk, akkor az italunk Diamond Fizz lesz. Egy két csepp menta likőr hozzáadásával a Gin Fizz-ünk máris átalakul és egy laza Green Fizz-t ihatunk.

lime-mint-ice.jpg

4. A MENTA, AMELY EGY KÜLÖN FEJEZETET ÉRDEMEL

Maradjunk a menta vonalon, de váltsunk alapszeszt, hiszen az egyik legismertebb Sour, amit menta levéllel és rummal készítenek, az örök nyári sláger, a Mojito. Mojito hűsítő, mentás íz világát sokan ismerjük és szeretjük is. A klasszikus és jól bevált receptet meg lehet bolondítani, például választhatunk más alapszeszt. Ha tequilat teszünk bele rum helyett máris elkészült a Mexikói Mojito, de a fehér rum helyett barna rumot is választhatunk. Az Angol Mojitoban a gin az alapszesz, sőt a görögök is készítenek Mojitot, természetesen Metaxából.

 20161018_120353_resized.png

Reméljük eddig is kedveltétek a Sour italokat és sikerült néhány hasznos tanácsot és ötletet adnunk. Mi rajongunk értük az egyszerűségük és frissességük miatt, mostanában nagy kedvencünk a gin alapú White Lady, ezt iszogattuk aznap este is, amikor eldöntöttük, hogy megosztjuk itt a blogon is Sour tudásunkat és lelkesedésünket Veletek.

Nektek melyik a kedvenc Sour-otok?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr8611816559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása