Gin reneszánsz
2016. május 18. írta: Orosz Bogi

Gin reneszánsz

Az angol királynő nagy kedvence újra trendi a bárokban

Évekig az egyik legismertebb és legkeresettebb long drink a gin tonik volt. Majd lassan kikopott a népszerű italok köréből. Jelenleg újra az élre tört és egyre szofisztikáltabb formában találkozhatunk a bárokban ezzel a nagy klasszikussal, a gin & tonikkal.

A gin tulajdonképpen ízesített vodka?

Mielőtt sokan felhördülnétek a kérdésen, elismerem ez valóban nem ilyen egyszerű. A gin egy borókaízesítésű ital. Készítése során kiváló minőségű finomszeszhez (gabona alapú – innen jött a vodka felvetés) kizárólag természetes gyógy- és fűszernövényeket adnak. Legnagyobb mennyiségben borókát, de egy-egy különleges gin készítése során akár koriandert, különféle citrus-héjakat, vagy fahéjat és mandulát is tesznek az alapszeszbe. A ginek tárháza kiapadhatatlan. Ez az itallap is élő bizonyítéka annak, hogy egy bárban hányféle gin közül választhatunk. 

 

Létezik olyan gin, amely 31 különböző gyógy- és fűszernövényt tartalmaz, ez a Botanist, vagy az extravagáns patikus üvegbe palackozott Hendrick’s Gin, amely uborka- és rózsaesszenciát is tartalmaz. Említhetjük a különlegességek között az amerikai Aviation-t, amely levendulát, vagy a Bombay Sapphire East gint is, amely citromfüvet és feketeborsot is tartalmaz.

Amíg a tequilát, a rumot, vagy a vodkát - mondjuk zakuskival - shotként is isszuk, addig a gint, főként a London Dry típust, elsősorban kevert italokban érdemes fogyasztani, ugyanis a ginben található gyógynövények és fűszerek a koktélokban kelnek igazán életre és csodásan komplex ízvilágot adnak az elkészített italnak.  

Az angol királynő kedvence valóban Angliából származik?

A gint tekinthetjük az angolok nemzeti italának, de nem ők találták fel. Az angolok a gint a 17. században fedezték fel, amikor a 30 éves háborút vívták a hollandokkal. A holland katonák, hogy bátorságot szerezzenek, Genevert ittak és így vonultak a csatába. A gin ősét tehát, a Genevert egy holland orvos Franciscus Sykvius találta fel. Azonban ne vegyük el az angoloktól sem a dicsőséget, mert ők is komoly szerepet játszottak a gin világkörüli hódításában.

 A 19. századra már Angliában alakult ki a mai gin dry stílusa, ez egy kevésbé aromás desztillált gin, édesítetlen és nem tartalmaz hozzáadott ízanyagokat. (Innen ered a London Dry elnevezés is és nem onnan, hogy esetleg a gin Londonban készült.) A holland típusú gin, a genever egyébként a London Dry fajtánál jóval testesebb és fűszeresebb. Létezik egy harmadik kategória is, a Plymouth gin, amely átmenet a holland és a legkönnyedebb London típus között.

A Gin & Tonikot tényleg használták gyógyszerként?

A trópusi brit gyarmatokon a malária egyetlen ellenszere a kinin volt. A kinint szénsavas vízben oldották fel, és ginnel kompenzáltak az ital keserűségét. Ez a kevert ital volt a mai gin & tonik őse.

Mivel a sok klasszikus koktélnak gin az alapszesze, így igen nehéz kiválasztani egyet, amit ajánlunk. Ha otthon szeretnétek egy könnyű gin alapú italt, remek választás a Tom Collins.

Összetevők:

4,5 cl (3 rész) Gin
3 cl (2 rész) frissen facsart citromlé
1,5 cl (1 rész) cukorszirup
6 cl (4 rész) szóda

Azonban ha van lehetőségetek egy klassz bárban italt kóstolni, szívből ajánljuk a Ramon Gin Fizz-t, amelyet Henry Ramon 1888-ban készített el először New Orleansban. Az ital érdekessége, hogy a receptet egészen az alkohol tilalomig titkosan őrizték. Milyen jó, hogy most már mindenki számára elérhető!

Összetevők:

5 cl gin -- London dry gin
2 cl cukorszirup
1 tojásfehérje
1/2 cl citrom és 1/2 cl lime lé
2 cl tej/tejszín (50-50%)
szódavíz
citrompeal

 Fedezzétek fel Ti is a kedvenc gineteket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr248726662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása